Sadece Gerçek logo

Yeni evli ve evleneceklere koca pişirme rehberi

Yeni evli ve evleneceklere koca pişirme rehberi

Sevgi, saygı ve neşeden oluşan sürekli bir ateş yakın. Kocanın kişiliğine uygun bir ısı ayarlaması ile ateşe oturtun. Köpürerek taşarsa üzülmeyin. Pek çoğu iyice pişene kadar, sık sık köpürebilir.


Kocaların çogu, pişirilme sırasında yapılan yanlışlıklar sonucu yumuşaklık ve iyi özelliklerini kaybederek bozulur. Bazı kadınlar sıcak suda haşlayarak, bazıları soğuk suda dondurarak ve bazıları da sıkıp turşusunu kurarak kocaların bozulmasına sebep olurlar.


Özenle hazırlanan her kocanın, iyi ve yumuşak olacağı söylenemez. Ancak iyi pişirilmişinin tadına da doyum olmaz. Koca seçiminde ne lüferin gümüş pırıltısı, ne barbunyanın altın yaldız görünümü geçerli değildir. Bunun için çarşı pazar dolaşmaya da gerek yoktur. Genellikle en iyileri kapınızı çalanlardır.

Koca ile sadece siz aynı çatıyı paylaşacağınızdan koca seçimini yalnızca kendiniz yapın. Ama en yakınınızdaki tecrübeli insanlara da danışın. Pişirmeyi göze alamayacağınız tipleri asla kabul etmeyin. Koca, porselen bir kapta iyi pişirilse de. elinizde toprak çanaktan başkası yoksa doğru kullanıldığında aynı işi görecektir.

Bazı kocalar, pişerken tencerenin dışına taşıp yanabilir veya kenarları sertleşerek kabuk tutabilir. Onları tencerede tutmak için “görev” adındaki zayıf iplikten çok “huzur” ismindeki sağlam sicimle sıkı sıkıya bağlayın. Sevgi, saygı ve neşeden oluşan sürekli bir ateş yakın. Kocanın kişiliğine uygun bir ısı ayarlaması ile ateşe oturtun. Köpürerek taşarsa üzülmeyin. Pek çoğu iyice pişene kadar sık sık köpürebilir.


Özellikle sirke ve karabiber yerine tatlıcıların “öpücük” adı altında sattıkları şekerden biraz koyun. İyimserlik, affedicilik ve güleryüzlülük baharatlarından birer tutam katmanızı tavsiye ederiz. Ancak bunlar ölçülü ve dikkatlice kullanılmalıdır.

Koca, tencerenin dibine oturarak işe yaramaz hale gelmesin diye arada bir hafifçe karıştırın. Kıvama geldiğinde muhakkak kendini belli edecektir. Böyle pişirildiğinde sindirilmesi kolay olur. Ev ateşini soğutmazsanız, bozulmadan istediğiniz süre dayanabilir. Böyle hazırlanmış bir “koca” ömür boyunca tadını koruyabilir.


Bu yazı 1890 yılında basılmış “Ta’limul benât” (Kızların eğitimi) isimli eğitici bir kitaptan alınmıştır.


Kaynak: Tarih ve Düşünce dergisi, Ekim 2004, Sayı: 53, Syf: 40 

Etiketler:

Paylaş:

Bizi Takip Edin
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore