Sadece Gerçek logo

İngilizlerin, Çanakkale işgalinde getirdikleri kullanılmayan paralar

İngilizlerin, Çanakkale işgalinde getirdikleri kullanılmayan paralar


Ey şehid torunu !


Senin ecdadın, İngiliz’in Osmanlı için getirdiği parayı kullandırmadı ve gemilerini Çanakkale sularına gömdü. Şu anda paranın %92’sini bankalar üretiyor ve bunların pek çoğu da yabancı!

Kullanılamayan Para

60 gümüş kuruş değerindeki 10 şilinlik bir banknot, İngiliz askerinin neler hayal ederek Gelibolu’ya gelip hüsrana uğradıklarını anlatmaya yetiyor.1915 yılında, Çanakkale Boğazı’na saldıranlar aslında Osmanlı Devleti’nin boğazına saldırdıklarının farkındaydılar.

Gelibolu İşgal Paraları

I. Dünya Savaşı sırasında İngiliz Hazine Dairesi, Akdeniz’deki kuvvetlerinin kullanımı için paralar bastırdı. İngilizler, Gelibolu çıkarmasından o kadar emindiler ki işgalde kullanacakları paraları da yanlarında getirdiler. Savaşa katılan İngiliz askerlerinin anılarına göre bu paralar dağıtılır ancak çıkarma harekâtı felakete sürüklenince bir hafta içinde geri toplanır. Bu paralar, normalde pullar için hazırlanan çok ince kağıtlara basılmıştı.


Çanakkale Boğazı’nın geçilmesi Osmanlı Devleti’nin boğazının sıkılması demekti. Onlar için Çanakkale’nin düşmesi an meselesiydi. Rahatlıkla İstanbul’a girecekler, zafer ayinini Ayasofya’da yapacaklar ve başkentini işgal ederek, Osmanlı Devleti’ni yıkacaklardı.


              
İngilizlerin, Çanakkale işgalinde getirdikleri kullanılmayan paralar


Zaten Osmanlı Devleti’nin müttefiki olan ve bir bakıma Osmanlı Devleti’ni 29 Ekim 1914′te zorla Birinci Dünya Savaşı’na sokan Almanya bile, Osmanlı Devleti’nin uzun süre direnebileceğine inanmıyordu.

Mart 1914 ortalarında, Alman Genelkurmay Başkanı Orgeneral von Moltke’nin, Avusturya Genelkurmay Başkanı Conrad von Hötzendorff’a yazdığı mektuptaki ifadesi bunun en büyük kanıtıdır:

“Türkiye, askeri bakımdan sıfırdır…Artık yaşam gücü kalmamıştır ve kurtarılması olanaksız bir can çekişme halinde bulunuyor.“

Müttefikinin bile böyle konuştuğu dönemde, David Lloyd George da, “Türk Milleti sadece birinci sınıf dövüşen bir kalabalıktır” diye alay ediyordu.

İstanbul’da beş çayı içmek için sözleşenler, İstanbul’da harcamayı hayal ettikleri paralarını da bastırmışlardı. Müttefikler, Çanakkale’den gizlice kaçarlarken, bu paraları ne yapacaklarını bilemediler. Kibirleri ve küstahlıkları yanlarında kâr kaldı.



“İngilizler için hatırlanmak istenen bir olay değil”

Küçük Anafarta ve Kirte köyleri işgal altındayken askerlerin meyve ve yumurta almak için köylülere bu paraları vermeye çalıştığını aktaran Kayral, ancak köylülerin kabul etmediğini, bu paraların hiç kullanılamadığını, 1917’de başka paraların tedavüle sokulduğunu belirtti.

Kayral, sürşarjlı İngiliz paralarının çok nadir bulunduğuna dikkati çekerek, “Sürşarjlı İngiliz paralarıyla ilgili bu kadar az bilgi olmasının sebebi, böylesine büyük çaplı bir harekatın ağır yenilgi ve hüsran ile sonuçlanmasıdır, doğal olarak hatırlanmak istenen bir olay değil” dedi.

Banknotların özellikleri

İngilizlerin o dönem hazırladığı 1 poundluk kupür beyaz ve filigranlı kağıda siyah olarak basılmış, üzerine kırmızı mürekkeple ve Osmanlıca harflerle “yüz yirmi gümüş kuruş” sürşarjı yer alıyor. Banknotun arka yüzü ise boş.

10 şilinlik kupür ise beyaz ve filigranlı kupüre kırmızı olarak basılmış ve Osmanlıca harflerle “altmış gümüş kuruş” sürşarjı taşıyor. [1]



Etiketler:

Paylaş:

Bizi Takip Edin
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore