Sadece Gerçek logo

Kral Offa’nın sikkesinde La İlahe İllallah yazıyordu

Kral Offa'nın sikkesinde La İlahe İllallah yazıyordu

İngiltere’de yapılan kazılarda ortaya çıkarılan ve bugün British Museum koleksiyonunda sergilenen şaşırtıcı bir sikke daha bulunmaktadır. Basıldığı dönemde 30 gümüş kuruşa (penny) eşit olan Altın Mancus, Mercia ve İngiltere’nin Anglosakson Kralı Offa’nın emriyle 8. yüzyılda yaptırılmıştır.Offa aynı zamanda gümüş para basımını da başlatmıştı.Altın Mancus adı verilen bu paranın en sıradışı yanı Abbasi Halifesi Mansur hicri 157 (miladi 774) tarihli altın dinarının kopyası olmasıdır.

1230 yıldan daha eski olan bu paranın üzerinde Arapça ” La İlahe İllallah Muhammed’ur Resulullah, ayrıca paranın kenarını izleyecek şekilde Muhammed Allah’ın Resulüdür ve Allah tarafından tüm dinler üzerine zahir kılmak üzere doğru inanç ve öğreti ile gönderilmiştir ” yazıyordu.

Kral offa sikkesi kelime-i tevhid

Orijinal Abbasi dinarı arasında ki önemli farklardan birtanesi Kral Offa’nın paranın üzerine ” Offfa Rex ” yazdırarak kendi adını koymuş olmasıydı.Bilim insanları bir İngiliz Kralı’nın neden bir Arap sikkesinin taklidinin bastığına bir cevap bulamamıştır.Kimilerine göre Offa müslüman olmuştu, ancak daha mantıklı bir ihtimal daha var ki o da bu paranın ticaret ya da hac amacıyla Arap ülkelerine yolculuk yapacak kişilerin kullanması için basıldığıydı.

Bu sikke büyük ihtimalle bir Arap zanaatkar tarafından yapılmamıştı, zira bu parayı yapan kişinin Arapça bilgisi yetersizdi. ” Offa Rex ” yazısı Arapça kûfi yazıya göre baş aşağı ve Arapça yazı içerisindeki ” sene ” kelimesi yanlış yazılmıştı.Bu sikke büyük ihtimalle Anglosakson bir zanaatkar tarafından kopyalanmıştı. Müslümanların ticari etkinliklerinin ve para birimlerinin Avrupa üzerindeki etkisine ilişkin birçok delil yeraltından çıkmaktadır.Bulunan sikkeler, Offa’nın ilk kez kullanıma soktuğu gümüş kuruşun ağırlık ve içerik olarak Abbasi dirhemine denk olduğunu göstermektedir.

 

Charlemagne’ın denier yahut da reforme edilmiş haliyle denarius adlı para birimi, dirhemin üçte ikisi değerindeydi ve Bizanslıların miliare parası da Aynı ağırlık ve kaliteyle çıkarılmıştı. O dönemde Arapça para bastıran tek gayri müslim hükümdar Kral Offa değildir. 11. yüzyılda yaşayan İspanyol Katolik Prensi 8. Alfonzo, üzerinde Arapça yazılar bulunan bir süs parasının basılmasını emretmiştir. Bununla da kalmayarak kendi adının yanına Katoliklerin Emiri, ” Roma’da ki Papa için ise ” Tanrının Kilisesinin İmamı ” İbarelerini yazdırmıştı.

Ayrıca yakın zamanda ölen Aytunç Altındal da bunu katıldığı bir tarih programında dile getirmiştir. Aytunç Altındal ayrıca bir Kelt haçından bahsetmiş ve bu haçta ”Besmele” yazdığını belirtmiştir.

Bizi Takip Edin
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore