Sadece Gerçek logo

Anadolu dini ve İslam dininde evlilik ve boşanma

Anadolu dini ve İslam dininde evlilik ve boşanma

Bu topraklarda iki din vardır. Birisi Anadolu dini diğer ise İslam dinidir. Arap coğrafyasında da bedevi dini ve İslam dini vardır. Boşanmadan sonra yapılan ikinci evlilik İslam dinine göre ne kadına ne de erkeğe yasak olan bir şeydir. Ama Anadolu dini dediğimiz o cahil ve ahmakça baskı, kadınlara bunu yasaklar. Kadınların ikinci evliliği iyi görülmez.

Aklı başında niyeti düzgün olan hiç kimse boşanmak için evlenmez. Ancak bazen boşanmak tek çare olabiliyor. Ancak yine bunu çocuk oyuncağı gibi gören, işi ciddiyetinden uzaklaştıran garip insanlar da az da olsa bulunmakta.

Oysa İslam dini bunu yasaklamamıştır. Ancak, burada önemli bir detayı da vermemiz gerekir. Allah boşanmayı helal kılsa da bunun en sevmediği helal olduğu da bilinmektedir. Boşanmayı gerektiren sebeplere burada değinmeyeceğim. Ancak bunlar önemli sebepler olmalı, eften püften ya da sıkılmak gibi boş sebepler için olmamalıdır. Hatta Hz. Muhammed S.a.v şöyle buyurmuştur;

Sürekli eş değiştiren erkek ve kadınlar, Allah’ın sevgisinden mahrum kalırlar. Hz. Peygamber (s) bunları, “çeşnici erkekler” ve “çeşnici kadınlar” olarak isimlendirmektedir. (Kenzu’l-Ummal, 9/662)

Buna fıkıhta ” hulu’ ” denmektedir. Yani sıkıldığı için, başkasını beğendiği için veya eşine bir süreliğine de olsa eski sevgi ve muhabbet duymadığı için boşanmaktır. Ancak bu Allah tarafından asla sevilen bir fiil değildir. Ayrıca bu bir nevi Mut’a nikahına da benzemektedir. Mut’a nikahı(süreli nikah) ise tamamen yasaklanmıştır.

Toplumda evlilik ve boşanma ile ilgili çarpık fikirler

Tüm bu detaylardan sonra topluma geri dönelim. Toplumda soy ve aile kavramı önemli olduğu için. Özellikle çocuklu bir kadının başka birisiyle evlenmesine iyi gözle bakmazlar. Ama bu cahillik ve bağnazlıktır. Eğer evleneceği kişi doğru düzgün birisi ise bekâr kalmasındansa evlenmesi daha iyidir.

Erkeklerin boşanmış kadınlar üzerinde hakkı yoktur. Beraberliklerinden olan çocuklar üzerinde hakkı vardır. Erkek boşandıktan sonra mehrini verdiği kadına bakmak zorunda değildir ama çocuklara bakmalıdır. Süresiz nafaka İslam’a göre haramdır. Bunu alan kadın haram yer. Kadın mehrini istediği halde vermeyen erkek haram yer, günah işler.

Anadolu dininde arkadaşının kardeşinden hoşlanman, onu sevmen, onunla evlenmen hoş karşılanmaz. Anadolu dininde kız babasının, ahlâkını beğendiği bir adama, kızıyla evlenmesini teklif etmesi, ahlaksızlık ve kızın değerini düşüren bir hareket gibi görülür.

İslam dininde ise ahlâkından hoşlandığın, düzgün bir adama kızını önermek tavsiye bile edilmiştir. Çünkü iyi bir damat kazanılmış bir erkek evlattır. Ancak kötü bir damat kaybedilmiş bir kız evlattır.

Bu topraklarda iki din yaşanıyor. Genele bakıldığında ise İslam dininden çok Anadolu dini yaşanıyor. Bu sebepten ötürü her şey içinde bir çelişki, bir saçmalık ve adaletsizlik barınmakta.

link alternatif megafafa

Bizi Takip Edin
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore