Sadece Gerçek logo

Amalgam diş dolgusundaki tehlike

Amalgam diş dolgusundaki tehlike


Amalgam (metal) dolgu tarihi oldukça eskiye dayanan ve en sağlam dolgu olarak bilinen bir dolgu türüdür. Ancak amalgam dolgu içerisinde bulunan ve sağlığa oldukça zararlı olan cıva ağır metali nedeniyle insan sağlığı açısından büyük tehlike oluşturabilmektedir.

Amalgam dolgu ucuz olması ve uzun süre dayanması nedeniyle diş hekimleri tarafından özellikle 90′lı yıllarda ve 2000′li yılların başında en çok tercih edilen dolgu türü olmuştur. Amalgam dolgu estetik bir görüntü sunmaz ve sağlığa zararları ile ilgili ciddi şüpheler vardır. Yeni yapılan amalgam dolgulardan sonra ağızdaki tükürük ortamının da etkisiyle çok düşük güçte pil oluşabilmektedir.

Ancak günümüzde teknolojik gelişmelerin de ilerlemesiyle dişlere çok iyi yapışan ve çiğneme kuvvetleri karşısında amalgam dolgudan daha sağlam kompozit (beyaz) dolgular geliştirildi.

Amalgam Diş Dolgusu Tehlikesi


Amalgam dolgu; MS, depresyon, yüksek tansiyon, cinsel işlev bozuklukları, kadınlarda gebe olamama, ağız kokusu, baş ağrıları, hafıza kaybı gibi ciddi hastalıklara yol açabilir. Eğer sebebi bulunamayan bir rahatsızlığınız var ve dişlerinizde amalgam dolgu var ise, sebebini amalgam dolguda arayabilir, cıva düzeyini ölçmek için kan tahlili yaptırabilir, amalgam dolgunuzu söktürebilirsiniz.

Amalgam yerine, kompozit veya porselen dolgu yaptırabilirsiniz. Ancak amalgam dolguyu söktüreceğiniz doktoru iyi seçin ve sökülürken cıva yutmamaya özen gösterin. Diş doktornuz da bu konuda hassas davranmalıdır.

Kompozit dolgular; dişlere çok iyi yapışmaktadır. Ayrıca amalgam dolgulardan daha estetik ve daha dayanıklıdırlar. Sızdırmazlık özellikleri daha iyidir. Dişlerde amalgam dolgular gibi gri renkleşme yapmazlar. Ağızdaki bütün dişlere yapılabilir.

Porselen inley ve onley dolgular da diş rengi gibi beyazdır ve estetik görünümlüdür. Bunlar diğer dolgular gibi tek seansta yapılmazlar. Bir seansta ölçü alınır ve laboratuarda hazırlanıp bir sonraki seansta hastanın dişine yapıştırılır. Doku uyumları çok iyidir ve basınca dayanıklıdırlar.

Bu durumda ciddi zararları söz konusu olan cıvalı amalgam dolguları kullanmanın mantıklı bir gerekçesi kalmamıştır.



Kaynaklar:

http://www.dogalhayat.com.tr/duyuru.aspx?pid=4&Lang=TR


http://www.cosmoturk.com/kose-yazilari/dis-hekimi-deniz-kantar-kompozit-dolgu-mu-amalgam-dolgu-mu-ahice.html


http://www.saglikpaneli.com/content.asp?content_id=2276&connection_id=8&connection_table=1&content_type=1


http://www.prohayat.com/2011/07/07/amalgam-dolgunun-zararlari-amalgam-dolgu-zararli-mi-nasil-cikarilir/

Etiketler:

Paylaş:

Bizi Takip Edin
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore