Sadece Gerçek logo

Granitte kanser tehlikesi

Granitte kanser tehlikesi

Kanseri İthal Edip Hastaneye Döşüyoruz

Ege Maden İhracatçıları Birliği Başkanı Arslan Erdinç, hastaneler başta olmak üzere pek çok kamu kurumunda radyasyon yayan ithal granitlerin kullanıldığını belirterek, normal sınır olan 30 bekerel yerine 1550 bekerel radyasyon yayan ve akciğer kanserinin yüzde 15 nedeni sayılan taşların kullanılmasını eleştirdi. İnşaat mühendisleri ’Denetim şart, yasal altyapı eksik’ uyarısı yaparken, tıp çevrelerinin yeterince bilgilendirilmediği ortaya çıktı. Türkiye Atom Enerjisi Kurumu (TAEK) ise “Ücret karşılığı analiz yapılıyor” dedi.


Yaydığı yüksek radyasyondan kaynaklı dış ülkelerde iç mekanda bile kullanılmayan ithal granit çeşidi olan red balmoral, Türkiye’de sıhhat bulmak için gidilen hastaneler başta olmak üzere tüm kamu kurumlarında iç mekanlarda bile kullanılıyor. Daha önce de Türkiye Atom Enerji Kurumu’nun mermer varken kullanılmamasını önerdiği ve ’sigaradan bile daha tehlikeli’ gördüğü ithal granitler sektörde de gündeme geldi.

Konuyla ilgili DHA’nın sorularını yanıtlayan Ege Maden İhracatçıları Birliği Başkanı Arslan Erdinç, doğaltaş ve sağlık arasındaki ilişkide önemli bir noktaya dikkat çekti. Uzun yıllardır yeni yapılan kamu kuruluşlarında yerli granit kullanılması için mücadele yürüttüğünü ifade eden Erdinç, bunu yaparken en önemli dayanaklarından birini de Türk mermerinin sağlık için en uygun ürünlerden biri olmasının oluşturduğuna işaret etti.

Erdinç ayrıca, dünya granit üretiminde lider olan Çin‘in bile iç mekanlarda Türk granitlerini tercih ettiğine de dikkat çekerek, tamamen yerli girdiyle faaliyet gösteren madencilik ve doğaltaş sektörünün desteklenmesi kadar halk sağlığına öncelik verilmesi için de yerli doğaltaş kullanılması gerektiğini bir kez daha vurguladı.

Kaynak: ekonomi.milliyet.com.tr, 11 Haziran 2012

Etiketler:

Paylaş:

Bizi Takip Edin
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore