Sadece Gerçek logo

Sovyetler’in nazilere karşı savaşçıları; Köpekler

Sovyetler'in nazilere karşı savaşçıları; Köpekler


İkinci Dünya Savaşının dönüm noktalarından biri olan Stalingrad Savaşı, Naziler’in dirençlerinin kırılışı ve yenilmez olmadıklarının dünyaya göstergesi niteliğindedir. 23 Ağustos 1942 günü Stalingrad’ı kuşatmaya başlayan Naziler, Sovyetlere karşı çok çetin bir savaşa girişmişlerdir.


Sonbaharla birlikte Naziler’in Sovyetlerden önce mücadele etmek zorunda kaldığı düşmanlar; çamur, yağmur ve zamanla dondurucu hava yani tüm kötü coğrafik koşullardır. Nazilerin morallerinin çökmeye başladığı bu dönemde, Sovyetler yani Kızıl Ordu ilginç bir savaş stratejisi üretmiştir: Köpekler. Ordunun üzerine doğru gelen Alman panzerlerini durdurabilmek için önceden aç bıraktıkları ve vücutlarına sarılı olan dinamitlerle intihar bombacısı görevi gören köpekleri panzerlerin üzerine salıyorlardı. Sovyetler, köpekleri eskiden beri savaşlarında kullanıyordu. 1930’dan itibaren intihar bombacısı olarak daha çok kullanmaya başladılar. Aynı zamanda bu sayede İkinci Dünya Savaşında ekonomik olarakta kar etmişlerdir. Sovyet Ordusuna ait bu intihar eylemcisi köpekler sayesinde Kızıl Ordu, binlerce panzeri yok etmiştir. (1)



Hümanist Batı

Hümanist (!) Hollandalıların 1905’de yeni icat ettikleri bir bombanın tesir gücünü, Afrikalı zavallı yerli halkın makatlarında deneme barbarlığını gösterdiklerini biliyormusunuz ? (2)



Dipnotlar

1-)“Apocalypse: The Second World War”, Episode-5: The Great Landing, National Geographic Special, 2009.


2-)Bardakçı, İlhan; Tarihten Bugüne, Hülbe Yay., İst.1983, s. 40

Etiketler:

Paylaş:

Bizi Takip Edin
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore