Sadece Gerçek logo

En yüksek dağ hangisidir? Nerede bulunmaktadır?

En yüksek dağ hangisidir? Nerede bulunmaktadır?


Mars’tadır. Dev volkan Olympus Dağı (Latincede Olympus Mons) güneş sistemindeki ve bilinen evrendeki en yüksek dağdır. 22 km yüksekliğinde ve 624 km genişliğindeki bu dağ Everest Dağı’nın yaklaşık üç katı uzunluğundadır ve o kadar geniştir ki, taban Arizona’yı ya da Britanya adalarının bulunduğu alanın tamamını kaplayabilir. Dağın tepesindeki kraterin genişliği yaklaşık 72 km’iken, derinliği 3 km’den fazladır: Yani Londra’yı rahatlıkla kapsayacak kadar büyük. Olympus Mons birçok kişinin kafasındaki dağ tanımına uymaz.Bu dağın tepesi düzdür (suyu çekilmiş bir denizdeki geniş bir plato gibi) ve yamaçları dik bile değildir.

Bu yamaçlardaki 1 ila 3 derece arasındaki hafif eğim, bu dağa tırmandığınızda ter bile atmayacağınız anlamına geliyor. Aslında dağları yüksekliklerine göre ölçeriz. Onları boyutlarına göre ölçseydik, herhangi bir dağı, bir dağ silsilesinde geri kalanlardan ayırmak anlamsız olurdu. Böyle olsaydı, Everest Dağı Olympus Mons’u gölgede bırakırdı. Çünkü Everest Dağı, yaklaşık 2400 km uzunluğundaki dev Himalaya-Karakurum-Hindukuş-Pamir sıradağlarının bir parçasıdır. 

Mars gezegenindeki Olympus dağının görüntüsü. Latince’de Olympus Mons diye geçer. 

Dünyadaki en yüksek dağın adı nedir?

Mauna Kea


Burası Hawaii adasındaki en yüksek noktadır. Faal durumda olmayan bu volkanın, deniz seviyesinden yüksekliği 4206 metredir; ama deniz yatağından zirvesine kadar olan yüksekliği 10.200 metredir; yani Everest Dağı’ndan, 1352 metre daha uzundur. Dağlar söz konusu olduğunda, mevcut uygulamaya güre, “en yüksek* deyince deniz seviyesinden zirveye kadar olan ölçü, “en uzun” deyince de dağın dibinden tepesine kadar olan ölçü anlaşılır.Böylece 8846 metrelik Everest Dağı dünyadaki en yüksek dağ iken, en uzun dağ değildir. 
En büyük dağ hangisidir ? Nerede bulunmaktadır ?
                                   Hawai’deki Mauna Kea dağının bir görüntüsü 

Dağları ölçmek göründüğünden daha güçtür. Dağın tepesinin nerede olduğunu görmek yeterince kolaydır, ama bir dağın. “dibi” tam olarak nerededir? Örneğin bazıları Tanzanya’daki Klimanjaro Dağı’nın (5895 m) Everest’ten daha uzun olduğunu ileri sürer; çünkü Klimanjaro, doğrudan Afrika ovasından yükselirken, Everest Himalayaların devasa tabanının (dünyanın sonraki en yüksek on üç dağı bu tabanı paylaşır) üstünü kaplayan birçok doruktan yalnızca biridir. Bazıları ise en mantıklı ölçünün, bir dağın doruğunun dünyanın merkezine olan uzaklığı olması gerektiğini iddia ediyor.

Dünya tam bir küre olmaktan ziyade yassı bir şekle sahip olduğu için, Ekvator’dan yerin merkezine olan uzaklık, kutuplardan yerin merkezine olan uzaklıktan yaklaşık 21 km daha fazladır.Bu durum, Ekvator’a çok yakın olan dağların (Andlar’daki Chimborazo Dağı gibi) namı için iyi haberdir, ama bu aynı zamanda Ekvator’daki kumsalların bile Himalayalar’dan “daha yüksek” olduğunu kabul etmek anlamına gelir.

Devasa boyutuna rağmen Himalayalar şaşırtıcı derecede gençtir. Bu dağlar oluştuğunda, dinozorların yok oluşunun üzerinden 25 milyon yıl geçmişti. Everest Nepal’de Chomolungma (“ Evrenin Anası *”) olarak bilinir. Tibet’teki adı Sagarmatha’dır (“Gökyüzünün Alnı ’). Sağlıklı herhangi bir genç gibi yılda 4 mm gibi çok parlak olmayan bir hızla, halen büyümektedir.



____________________________________________________________________________________________________________
* Dünyanın Ana Tanrıçası diye de çevrilir  (ç.n)

Kaynak: John Lloyd- John Mıtchınson, Cahillikler Kitabı, Ntv Yayınları 2008, 2.baskı, Syf: 3-5 

Etiketler:

Paylaş:

Bizi Takip Edin
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore