Sadece Gerçek logo

Kök hücreden akciğer üretilecek

Kök hücreden akciğer üretilecek


Kök hücreden akciğer hücresi üretildi


Kök hücre yöntemi kullanılarak ilk kez akciğer ve solunum sitemi hücreleri üretildi. Columbia Üniversitesi Tıp Merkezi araştırmacılarının yaptığı araştırmanın sonuçları Nature Biotechnology’de yayımlandı.


Kök hücre yöntemi kullanılarak daha önce kalp, karaciğer ve sinir hücreleri gibi çeşitli türde hücreler üretilmişti. Dr. Snoeck ve çalışma arkadaşlarının yaptığı bu çalışmada ise ilk kez akciğer ve solunum sistemi hücreleri üretildi. Bu yöntemin gelecekte hastalara kendi deri hücrelerinden elde edilen kök hücrelerle üretilmiş akciğerlerin nakledilmesi için kullanılabileceği düşünülüyor. Fakat klinik uygulama aşamasına gelinmesinin birkaç yıl süreceği öngörülüyor.



Araştırma Dr. Snoeck ve ekibinin 2011 yılında kök hücrelerin akciğer hücrelerinin öncüllerine

dönüşmesini sağlayan bir grup kimyasal etkeni keşfettiği çalışmanın devamı niteliğinde. Bu çalışma 
sırasında da araştırmacılar kök hücrelerin akciğerin yüzeyini kaplayan epitel hücrelere dönüşmesini tamamlayan yeni etkenler buldu. 


Geliştirilen yöntemle epitel hücrelerin altı farklı türü elde edilmiş. Akciğerde gaz alışverişinin yapıldığı alveollerin korunması için önemli bir yüzey etkin maddesi salgılayan “2. tür hücrelerin” elde edilmesinin özellikle önemli olduğu belirtiliyor. Çünkü bu hücreler hasar görmüş akciğerlerin onarılması sürecinde etkin bir rol alıyor. Uzun vadede bu yöntemin akciğer nakline ihtiyacı olan bir hasta için kendi deri hücrelerinden akciğer üretmek amacıyla kullanılabileceği düşünülüyor. 


Bu amaçla önce bir bağışçıdan alınan akciğerden sadece iskeleti kalana kadar hücrelerin alınması, daha sonra bu iskelete hastanın kendi deri hücrelerinden elde edilen kök hücrelerin yerleştirilmesi planlanıyor

Mahir E. Ocak

Kaynak: Tübitak, Bilim ve Teknik Dergisi, Ocak 2014, Yıl 47 Sayı 554 Syf: 5

Etiketler:

Paylaş:

Bizi Takip Edin
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore