Sadece Gerçek logo

Kulaktaki yaratılış mucizesi

Kulaktaki yaratılış mucizesi


Hayat kurtarıcı duyulardan biri de işitme. Birçok hayvan türü, tehlikeyi ilk önce duyarak algılıyor. Duymak, haberleşme için de çok gerekli bir özellik. İşiitme sorunu olan çocuklar konuşmayı da öğrenemiyorlar. işitme duyusu için ilk koşul hava titreşimi.


Sesler, cisimlerin titreşiminin hava yoluyla ilk önce dış kulağa iletilmesiyle oluşuyor. Dış kulaktan geçen ses dalgaları orta kulaktaki kulak zarını titreştiriyor. Seslerin şiddetine ve frekansına göre değişik hızlarda titreşen kulak zarı, orta kulaktaki üç küçük kemiği harekete geçiriyor. Hareket eden bu kemiklerin sonuncusu iç kulaktaki bir zarı titreştiriyor bu da iç kulaktaki sıvının hareketine yol açıyor. Bu hareket iç kulaktaki özel hücreler tarafından algılanarak elektrik sinyallerine çevriliyor. Değişik frekanslardaki ses dalgaları,değişik nöronların uyarılmasına yol açıyor. Böylece farklı sesler algılanıyor.

Algılanan sesler, nöronlar yoluyla beynin temporal bölgesindeki duyma merkezine taşınıyor. Konuşmalar da ilk önce aynı şekilde algılanarak temporal bölgeye aktarılıyor. Ancak daha sonra bu bilgiler, çözümleme için beynin sol yarısındaki konuşma merkezine gönderiliyor.

Kaynak: Tübitak Bilim ve Teknik Dergisi Eylül 2003 Sayısının, ” Beyinin Gizemi ” Eki; syf:10


Ateistler – evrimciler, olmayan şeyle fazla düşünmeyin, sonra devreleri yakarsınız. En iyisi siz, sadece kulakta oluşan ve bu kadar komplike bir işitme duyusuna da tesadüf diyerek, işin içinden sıyrılın.

Etiketler:

Paylaş:

Bizi Takip Edin
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore