Sadece Gerçek logo

İnsan zihni mekanik kafalara yüklenecek

İnsan zihni mekanik kafalara yüklenecek


İnsanlık geçmiştede çok ileri teknolojilere ulaşmış, hatta gezegenler arası seyahatler ettiklerine, günümüzdeki elektrik enerjisini çok önceden kullanıldığına dair iddialar, artık iyice tartışıllmaktadır. Yapılan araştırmalar ve arkeologların kazıları sonucunda bulunan kalıntılar, bu mevzular hakkında düşünülmesi ve araştırılması, artık herkesin kanaat getirdiği bir gelişme olmuştur.Aşağıda, bahsettiğimiz bu teknolojilere örnek olarak gösterilebilecek bir yapay zeka çalışmasının haberini sunuyoruz.


Haberde, ölümsüzlük ve insan zihnini makinelere taşıma düşüncesinden bahsediliyor.Elbette bu çalışmada çok büyük yol alınabilir.Hatta bu çalışma çok başarılı olabilir.Ancak, bir konuya değinmek gerekiyor.Bu teknoloji hangi amaçlarla kullanılacak? İyi amaçla kullanılacağı ihtimaline, projenin sahiplerine baktığımda hiç ihtimal vermiyorum.

Ayrıca bu yükleme işlemiyle anılar ve insanın zihnindeki herşeye sahip olunabilir ve bu neredeyse mümkün hale gelmiştir.Ancak bu proje, ne ölümü durdurabilir, ne de insanın şahsına özgü olan ruhu, bu makinelere transfer edebilir.

Bunlar ilahi kudretin sınırlarıdır ve Allah’û Teala, ayeti kerimesinde; ” Her nefis, ölümü tadacak, sonra döndürülüp bize getirileceksiniz ” [1] buyurmuştur.

Ayrıca ölümün gerçekleşmesi, ruhun bedenden ayrılmasıyla hasıl olur.Bu yüzden insan ruhu hakkında tüm bilginin Allah’ın katında olduğu, şu ayetle sabittir;

Bir de sana ruhtan soruyorlar. De ki: «Ruh Rabbimin emrindendir. Size ise pek az bilgi verilmiştir.» [2]



Peki klonlama nasıl oluyor diye sorabilirsiniz. Klonlamada insan bedenini klonlasalar bile, onun ruhu, yine ancak Allah-û Teala tarafından verilmektedir ve bu yaratma işine cüret edenler, elbette cezalarını en ağır şekilde çekeceklerdir.

İnsan zihni ‘mekanik kafalara’ yüklenecek

Microsoft’un kurucusu Bill Gates’in insanlığın sonunu getirebileceğini söylediği yapay zeka alanının girişimcilerinden biri, kişinin anılarını ve duygularını bilgisayara yüklemeye çalışıyor. ‘Zihin klonu’ (Mind Clones) ve ‘ikinci benlik’ yaratmak için geliştirilen ilk prototipin ismi de Bina-48.



Girişimci Martine Rothblatt, bir gün insanların zihinlerini aktarabileceğini umduğu bir robot büstü geliştirdi. Adını Rothblatt’ın eşinden alan Bina-48 karşısındakiyle muhabbet edebilecek, sorulara cevap verebilecek ve yaratılan ‘zihin dosyasıdaki’ verileri kullanarak spontan fikirler geliştirebilecek şekilde tasarlandı.

‘İnsanlığın en büyük icadı olabilir’


Bloomberg News’e konuşan Rothblatt, “İnsanlığın en büyük icadı olacağını düşünüyorum. Piyasa fırsatı da çok. Nasıl ki hepimiz akıllı telefonumuz olsun, sosyal medya hesabımız olsun istiyoruz; gün gelecek Mind Clone’suz da yapamayacağız. Yaşamımızdaki her şeyi daha faydalı ve değerli kılacak. Bir şeyi yapmak için 2 katı fazla zamanımız olacak” ifadelerini kullandı.


Bir nevi ölümsüzlük

Robotla ulaşılmak istenen asıl gaye ise fikirlerini ve duygularını o robota yükleyen kişiyi, öldükten sonra —yapay da olsa- ‘yaşatmak.’


1-) Ankebut Suresi 57. Ayet meali
2-) İsra Suresi 85. Ayet meali


Etiketler:

Paylaş:

Bizi Takip Edin
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore