Sadece Gerçek logo

Dünyanın en pahalı kahvesi kedi dışkısından üretiliyor

Dünyanın en pahalı kahvesi kedi dışkısından üretiliyor


Dünyanın en pahalı kahvesi nasıl üretiliyor? Bu pahalı ve özel kahvenin bir fincanı İngiltere’de 50 Eurodan satışa çıkartıldı. Peki kahveyi bu kadar özel kılan ne? Dünyanın en pahalı kahvesi Endonezya”daki adalarda yaşayan bir hayvanın (misk kedisi) dışkısından elde ediliyor. Sumatra ormanlarında yetişen Kopi Luwak kahvesinin pahalı olmasının sebebi taklit edilmesi mümkün olmayan tadı. Kopi Luwak çekirdekleri misk kedilerinin dışkılarından ayıklanıyor.


“Kopi Luwak” adı verilen ve 100 gramı 75 dolara satılan kahve, Endonezya”daki adalarda yaşayan ve memeli bir hayvan olan Paradoxurus”un yediği kahve çekirdeklerinin daha sonra dışkısından toplanmasıyla elde ediliyor.

Diğerleri gibi acı değil

Sumatra ormanlarında ağaç tepelerinde yaşayan misk kedileri kahve bitkilerini yiyor ancak kahve çekirdeklerini öğütmeden yutuyor. Hayvanların midelerinde kahve çekirdikleri asitleniyor. Sonra da sıra sindirim sürecinin son kısmına geliyor. Kopi Luwak`ın normal kahvedeki gibi acı bir tadı yok. Bunun nedeni ise misk kedilerinin mide asidi.

Kedi Kahvelerin En İyilerini Seçerek Yiyor


Sumatra ve Java ve Sulawesi”nin gibi çevre adalarda yaşayan ve kahve üreticileri tarafından beslenen Paradoxurus adlı etobur memeli, kahve ağaçlarındaki en kaliteli çekirdekleri yiyor. Çekirdekler hayvanın midesindeki enzimlerin etkisiyle bir tür fermantasyona uğruyor, ancak hiçbir şekilde erimiyor. Bu kahve çekirdekleri daha sonra dışkı yoluyla dışarı atılıyor. Kahve üreticileri de Paradoxurus´un dışkısından bu çekirdekleri toplayarak dünyanın en pahalı kahvesini üretiyor. Uzmanlar, kahvenin kalitesini artıran önemli faktörün Paradoxurus´un midesindeki enzimler olduğunu belirtiyor.

Kedinin Çok Değerli Dışkısı Toplanıyor


Bu hayvanın kahve elde edilmesinde ilk kullananlar ise Endonezya ve Sumatra”nın yerlileri olmuş. Kahve ağaçlarındaki en güzel meyveleri yiyen Paradoxurusu eğiten yerliler, bu hayvan sayesinde kahve ağaçlarının tepesindeki meyveleri toplarlarmış.

Ayrıca Çinde SARS virüsünün yayılmasında etkili olduğu iddiasıyla Misk kedilerinin Çin”deki imhası sürerken, bu kedilerin dışkısından üretilen kahveye de Kopi Luwak kahvesi deniliyor ve üstelik de Çin”de hala bir numara. Endonezya”nın en meşhur kahvesi olan Kopi Luwak kahvesinin Endonezya”daki satıcıları ise, Paradoxurus Çin’deki Misk kedilerinden farklı olduğunu ve ülkelerindeki Paradoxurus hastalık yaymadığını ileri sürdüler.

Kopi Luwak adlı kahvenin paketi

Aşağıda bu kahve hakkında eleştirel yaklaşımda bulunmuş, iki adet karikatürü sizlere sunuyor ve yorumu size bırakıyoruz.
Kahveler hazır !

Kaynak: http://www.arastiralim.com

Etiketler:

Paylaş:

Bizi Takip Edin
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore