Sadece Gerçek logo

Avrupa Tarihinden Ahlak Manzaraları

Tarihte medeni(!) Avrupa’dan ahlâk manzaraları ve düşündürücü ve garip gerçekler. İçinde kimler kimler yok ki. Piskopostan tut rahibelere, asilzâdelerden tut krallara kadar…

Bal piskoposu Heinrich (Haynrih) 1238’de öldüğü zaman arkasında müteaddit (birçok) analardan yirmi tane babasız çocuğu bırakmıştır.



Orta zamandaki ahlaksızlığın tasviri çok güçtür. Mesela Almanya’nın Nördlingen belediye meclisi 1472’de papazların umumhanelere girmelerini men etmeye cesaret edemeyerek sadece bütün gece orada kalmalarını yasak etmiştir.

Manastırlardaki rahibeleri fuhuştan men için belediyeler her sene birçok tedbirler alır, emirnameler neşreder, fakat bir netice alamazdı.

Resimli Tarih Mecmuası

Fransız asilzadelerinden biri ile evlenerek Fransız kralının sarayında uzun bir ömür süren ve sonra hatıralarını neşreden Alman prenses Lisolette von der Pfalz. 21 Kasım 1720 tarihinde şunları yazıyor:«Veliaht istese saray kadınları gidip onun ayaklarını öpecekler. Abdest ederken bile kendisini yalnız bırakmıyorlar. Geçen gün sıkıştığı için bir kadın grubunun yanından ayrılmak istiyordu. Onlar bırakmadılar ve işini orada görmesini rica ettiler ve bu müddet zarfında onu seyrettiler».

Kaynak: Resimli Tarih Mecmuası, Yıl:Şubat 1951, Sayı:14, Syf: 586

Bizi Takip Edin
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore