Sadece Gerçek logo

Kuraklaşmaya karşı plastik top

Kuraklaşmaya karşı plastik top

Buharlaşmaya karşı alınan önlem; plastik top

ABD’de Los Angeles’ta kentetki baraj sularının aşırı sıcaktan buharlaşmasını önlemek için barajlara 96 milyon siyah plastik top bırakılıyor. İlk uygulama Sylmar’daki barajda yapılırken barajın üstü tamamen siyah toplarla kaplandı. Bu yolla kentteki susuzluk tehlikesinin önüne geçilmesi hedefleniyor. Suyun buharlaşarak azalmasını önleyecek uygulamanın, buharlaşmayla oluşacak kaybı yüzde 85, 90 oranında azaltması bekleniyor.

Eğer olaya tek taraflı bakılacak olursa güzel bir düşünce ve etkili bir çözüm diyebiliriz. Peki ama sağlık? Plastik ve petrol ilişkisini bilmeyeniniz yoktur herhalde. Bilmeyenler için yine de belirtelim. Petrol plastiğin ham maddelerinden birisidir ve plastik, kansere davetiye çıkaran malzemedir. Plastiğin içindeki zararlı maddelerin, plastiğin ısınmasıyla yayıldığı defalarca bilimsel çalışmalarla açıklanmış, haberlere dahi konu olmuştur.

Dolayısıyla bu yöntemle suyu buharlaşmadan korumaya çalışsan bile, onun zehirli atıklar taşımasına sebep oluyorsun. Demek ki neymiş? İnsan acizmiş, ne kadar teknoloji gelişirse gelişsin, ne kadar yapay bulut makineleri yapılırsa yapılsın, ne kadar imkan dahilinde iklimlerle oynanırsa oynansın, Allah dilemedikten sonra çaresiz ve zelil bir hale düşebiliyorsun.

Bu olayı gördükten sonra, aklıma Mülk suresinde bulunan su ile ilgili ayetler geldi. Neden bahsediyordu o ayetler? Bir bakalım…

Bismillahirrahmanirrahim

قُلْ هُوَ الرَّحْمَٰنُ آمَنَّا بِهِ وَعَلَيْهِ تَوَكَّلْنَا ۖ فَسَتَعْلَمُونَ مَنْ هُوَ فِي ضَلَالٍ مُبِين 29

قُلْ أَرَأَيْتُمْ إِنْ أَصْبَحَ مَاؤُكُمْ غَوْرًا فَمَنْ يَأْتِيكُمْ بِمَاءٍ مَعِينٍ 30

De ki: “O, Rahmân’dır. O’na iman ettik, yalnızca O’na tevekkül ettik. Siz, kimin apaçık bir sapıklık içinde olduğunu yakında öğreneceksiniz!”

De ki: “Söyleyin bana: şayet suyunuz çekilir, yerin dibine giderse, o akan tatlı suyu, kim getirebilir size?”

(Mülk suresi 29 ve 30. ayetler)



Kaynak: arastiralim.com



Etiketler:

Paylaş:

Bizi Takip Edin
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore