Yakın zamanlarda bitkilerle iletişim kurma konusuna duyulan ilgi ve bu olgu üzerinde yürütülen deneyler sadece Batı’ya özgü değildir. Ekim 1970’de Sovyetler Birliğindeki milyonlarca gazete okuyucusu, Pravda gazetesi «Yaprakların Bize Anlattıkları» başlıklı bir makale yayımladığında, bitkilerin hislerini insanlara ilettiklerine dair düşüncelerle karşılaşmış oldular. Komünist Parti’nin resmî yayım organı, «Bitkiler konuşuyor… evet, bağırıyorlar,» diye bildiriyordu.
« Talihsizliklerini teslimiyet içerisinde kabul edişleri ve sessizce acıya katlanışları sadece görünüşte öyledir,» diyen Pravda’da yazan V. Chertkov, Moskova’nın ünlü Timiryazev Ziraî Bilimler Akademisindeki Yapay İklim Laboratuvan’nı ziyaret’ ettiğinde bu olağandışı fenomene şahsen nasıl tanık olduğunu anlatıyor:
«Gözlerimin önünde bir arpa filizi, kökleri sıcak suya batırıldığında, tam anlamıyla bağırdı. Hakikaten, bu bitkinin, ’sesi,’ geniş bir kağıt bant üzerinde ‘boşanan göz yaşları’nı ortaya döken özel ve son derece hassas bir elektronik cihaz tarafından kaydoluyordu. Kayıt kaleminin, sanki delirmiş gibi, arpa filizinin ölüm ıstırabını beyaz kağıt üzerine geçirmesine rağmen, küçük bitkinin kençlisine bakıldığında neler geçirdiğini tahmin etil mek imkânsızdı. Her zamanki gibi yemyeşil olan yaprakları dimdik dururken bitkinin ‘organizması’ ölmek üzereydi. İçindeki bir tür ’beyin’ hücreleri nelerin olup bittiğini bize haber veriyorlardı.»
Chertkov, ayrıca, Akademi’nin Bitki Fizyolojisi Fakültesi Dekanı olan Prof. Ivan Isidorovich Gunar ile bir de röportaj yapmıştı. Prof. Gunar’m yardımcıları ile birlikte yürüttüğü yüzlerce deneyin hepsi de insandaki gayet iyi bilinen sinir empülslerine benzeyen elektrik! empülslerin bitkilerde de bulunduğunu onaylıyordu. Prof. Gunar, bitkilerden, aynı insanlardan bahsedermiş gibi söz ediyor, bireysel alışkanlıklarım, özelliklerini ve eğilimlerini ayırt ediyordu.
Chertkov, Gunar hakkında şunları yazıyor:
«Hatta onlarla konuşuyor gibi görünüyor ve bana öyle geliyor ki, bitkileri, bu iyi kalpli saçları aklaşan profesörün sözlerini dinlemekteler. Ancak belirli bir güce sahip kişiler böyledirler. ‘Yaramazlık’ yapan uçağıyla konuşan bir deney pilotundan dahi bahsedildiğini duymuş, gemisiyle konuşan eski bir kaptanla bizzat karşılaşmıştım.»
Kaynak: Haluk Egemen Sarıkaya, Parapsikoloji Bitkiler Araştırması, Bilim Araştırma Merkezi, Bölüm:2, Syf: 17-18