Sadece Gerçek logo

Diyetisyen Emine Buz: Tiroid hastalarında beslenme, Doğru tartılma yöntemi ve Kahvaltının önemi

Diyetisyen Emine Buz: Tiroid hastalarında beslenme, Doğru tartılma yöntemi ve Kahvaltının önemi


Tiroid hastalarında beslenme

Konuyu en kısa haliyle anlatmaya çalışacağım. Tiroid hormonu metabolizma hızımızı düzenler. Bu hormonun az çalışmasına hipotiroid; fazla çalışmasına ise hipertiroid denilir. Hipotiroid durumunda metabolizma hızı yavaşladığı için kilo vermek güçleşir; tam tersine hipertiroid durumunda metabolizma hızı arttığı için kilo kaybedilir/kilo almak güçleşir.


Tiroid hastalrında beslenme için; iki durumda da kullanabileceğiniz beslenme önerilerinde bulunacağım:

* Kalamar, karides gibi deniz ürünleri

* Yumurta

* Kurubaklagiller

* Kuru meyveler

* Maydanoz

* Omega 3 tiroid fonksiyonlarına iyi gelir. Bu yüzden haftada 2 kez somon gibi yağlı balık tüketilmeli

* Tiroid bozukluğunda ödem görülebilir. Bu durumda günde 2-2.5 litre su içilmelidir. Stresten mümkün olduğu kadar uzak durulmalıdır. Metabolizmanın hızlanması için düzenli egzersiz yapılmalıdır.

* Kansızlık gelişmişse kırmızı et, tavuk, balık, kuru üzüm, koyu yeşil yapraklı sebze alımı sağlanmalıdır.

* Diyetiniz yeterli posa içermelidir. Ekmek beyaz yerine tam buğday tüketilmelidir.

* Tiroid hormonunun çalışmasını azaltan beyaz lahana, kara lahana, brokoli, turp, karnabahar, hardal, soya fasulyesi, yer fıstığı, mor lahana, brüksel lahanası tüketimi sınırlandırılmalıdır. Tiroid sorununun en fazla Karadeniz’de görülmesinin nedeni lahananın burada fazla tüketilmesidir.

* Hipertiroid hastalarında metabolizma hızlı çalıştığı için bu hızı daha da arttıran çay, kahve, alkol, sigara azaltılmalıdır.

* Fazla tuz tüketimi ödeme sebep olacağından tuz kullanımı azaltılmalıdır. Kullanılan tuzun iyotlu/iyotsuz olacağı hastalık seyrine göre belirlenir.



Doğru tartılma yöntemi

Doğru tartılma yöntemini uygulamak için, öncelikle şunu bilmelisiniz: Tartılmak için bazal metabolizma hızınızın en düşük olduğu zamanı seçmelisiniz. Bu da dolayısıyla günün ilk saatleri oluyor. Yani daha basit ifadeyle sabah aç karnına.

1-) Sabah uyandınız, hemen basküle koşmayın. Önce bir derin nefes alın, kendinize gelin.

2-) Sonra tuvalete gidin.

3-) Üstünüzde olabildiğince az ve hafif kıyafetler olsun. İşte bu kadar. Ama bunları yapmanıza rağmen, her zaman doğru kilonuzu göremeyebilirsiniz.



Doğru tartılma sonucunda, doğru kilonuzu görmek için:

* Bir gün öncesinde yediklerinize dikkat edin. Ağır yağlı yemekler, alkol, markette satılan abur cubur ve aşırı tuzlu yemeklerden kaçının.

* Her gün tartılmayın. Haftada bir kez tartılın. O kiloları 1 günde almadığınız gibi bir günde de veremezsiniz.

* Çoğu kadınlar regl döneminde tartılınca daha fazla çıkarlar. Eğer regl dönemi sizi etkiliyorsa, regl olmadan 3 gün önce ve regl bittikten sonraki 3 gün içinde tartılmayın.

* Sürekli aynı baskülü kullanın.

* Daha önce de söylediğim gibi sadece sabah ve aç karnına tartılın.

* Su içmeyi ihmal etmeyin ki su kaybınızı yağ kaybı zannetmeyin. Kabızlık ve ishal durumunuza dikkat edin.



Bunların hepsi bir bütündür. Bütüne gerektiği şekilde uyduğunuz. Doğru tartılma yöntemi gerçekleşmiş olacak ve gerçek kilonuza ulaşmış olacaksınız.

Kahvaltının önemi. Kahvaltı yapmazsak olmaz mı?

İlkokul ve lise döneminde kahvaltı yapılmazsa olmaz. Kahvaltı yapmanın zihin fonksiyonlarını olumlu yönde etkilediği kanıtlanmış. Çünkü beynimiz bir enerji deposuna sahip değil. Uzun süren gece açlığı, beyindeki enerjiyi sıfırlar ve sabah uyandığımızda beynimiz kapalı olarak uyanırız. Beynimizi uyandırmak için mutlaka kahvaltı etmemiz gerekiyor, özellikle okul çağı çocuklarının derslere konsantre olabilmesi ve derslerde başarılı olabilmesi için kahvaltı şart. ‘’Kahvaltı et ki zihnin açılsın’’ lafı da buradan geliyor.


Zayıflama döneminde kahvaltı yapmamız şart mı derseniz, yapılsa daha iyi olur derim. Sabah uyanınca metabolizmamız çok yavaş çalışır. Metabolizmayı hızlandırmak ve sindirim sistemini aktifleştirmek için kahvaltı yapmak önemlidir. Fakat gece sabahlayıp öğlen uyananlardan iseniz, gece vardiyası yapıyorsanız, uyandığınız vakit mutlaka bir şeyler yiyin. Böylece sizin de metabolizma hızınız artacak ve sindirim sisteminizin aktifleşecek. Ayrıca zayıflama döneminde kahvaltıyı es geçerseniz, diğer öğünlerde kalorisi yüksek besinlerle ve tatlılarla beslenme olasılığınız çok yüksek. Yani zayıflama döneminde kahvaltı yapmak önemli.

Yapılan araştırmalara göre, kahvaltı yapmayanlar, yapanlara göre daha kilolu, kalp, tansiyon ve diyabet hastalıklarına daha eğilimli, bel çevrelerinin daha yağlı olduğu görülmüştür. Yani erken uyanıyorsanız mutlaka kahvaltı etmelisiniz diyorum. İştahınız yoksa en azından 2-3 kuru meyve, kuru yemişli hafif bir şeyler atıştırın. Farkı göreceksiniz.


Diyetisyen Emine Buz

İletişim için tıklayın: @diyetisstagram

Etiketler:

Paylaş:

Bizi Takip Edin
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore