Sadece Gerçek logo

Foie Gras: Kapitalizmin Acımasız Yüzü

Foie Gras Kapitalizmin Acımasız Yüzü

Foie gras (foie = karaciğer, gras = şişman), Fransızların kaz ve ördek ciğerinin yağlandırılması yoluyla elde ettiği yiyecek. Genelde kazlar gavage denen zorla besleme yöntemiyle ciğerleri yağlandırılırken, ördekler için de benzer işlem yapılmaktadır. Ciğerler biftek şeklinde de değerlendirilirken yağlı kısmı ise tereyağ gibi sürülür bir şekile krema kıvamına getirilir. Daha çok Pate olarak isimlendirilen değerli ve Fransız mutfağındaki pahalı kısmı budur. Milattan önce 22. yüzyılda antik Mısır’da göçmen kuşlara bu yöntemin uygulandığı, planlı ve zorla beslenerek ciğerlerin yağlandırıldığı bilinmektedir. Şimdi ise özellikle Fransa’da çok büyük üreticiler bulunmakta, Dünyada ABD, Macaristan, Bulgaristan, Kanada ve Çin’de de üretilmektedir.

Kaz-Ciğeri - gavage (zorla besleme) yöntemi
Kaz-Ciğeri – gavage (zorla besleme) yöntemi

Ciğeri için beslenen hayvanlar ilk dört ayda normal şekilde serbest yaşamaktadırlar. Daha sonra özel kümeslere alınarak kilitli mekanizmalar içerisinde tutulur ve hareket etmemesi sağlanır. Bu esnada Gavage denen besleme yöntemi uygulanır ve Huni benzeri aletlerle beslenme saatlerinde aşırı miktarda, mısır ağırlıklı besinler verilerek, zorla beslenme yapılır. Kesimden önceki son 20-30 gün, bu işlem ördek ciğerleri 300 gr, kaz ciğerleri ise 400 gr olana kadar devam etmektedir. Fransız yasalarına göre foie gras olabilmesi için ciğerlerin bu gramajın üzerinde olması gerekmektedir. Bu suni yiyeceği elde etmek için kaz ve ördeklerin ciğerlerinin eziyet çektirilerek zorla doldurulması dünyanın birçok yerinde hayvan hakları savunucuları ve normal insanları harekete geçirmiştir.

Foie gras - Kaz ciğeri yağlandırması
Foie gras – Kaz ciğeri yağlandırması

Buna rağmen İspanya gibi bazı ülkeler, daha etik yöntemlerle ciğer yağlandırdıklarını iddia ederek pazar elde etmeye çalışmaktadırlar. Bu alttaki resimde ise vahşi ve insanlık dışı olan gavage adlı yönteme tepki gösteren ve dikkat çekerek farkındalık oluşturmaya çalışan bir kadını görmekteyiz.

Kaz-Ciğeri ve gavage yöntemine tepki gösteren bir aktivist
Kaz-Ciğeri ve gavage yöntemine tepki gösteren bir aktivist

Avrupa genelinde Çek Cumhuriyeti, Danimarka, Finlandiya, Almanya, İtalya, Lüksemburg, Norveç, Polonya, İrlanda, İsveç, İsviçre, Hollanda ve Birleşik Krallık, Arjantin ve İsrail foie gras üretimini yasaklayan ülkeler. Avusturya’da ise dokuz eyaletin altısında yasaklanan foie gras Amerika’nın California eyaletinde 2012’de, 2008’de San Diago’da ve 2006’da Chicago’da üretimi yasaklandı. Türkiye’de ise hayvanları zorla beslemek 2004 yılından beri kanun dışı sayıldığı için üretimi yasaktır. Belçika, Bulgaristan, İspanya, Fransa ve Macaristan ise kaz ciğerinin yasaklanmadığı ülkelerdir.

Ne garip değil mi? Bir tarafta; sömürülen kara kıtanın, teni kara ama gözleri ve yüreği berrak çocukları açlıktan ölüyor. Diğer tarafta ise kara kıtayı sömürenler, hayvanları zorla besleyerek tokluktan öldürüyor. Filozofların çoğu; insanın hayvan olduğunu söyler. Yanılıyorlar. İnsan, varlıkların en şereflisidir. Ancak insan, insanlıktan çıkmadan, Allah’ın emirlerine uyarak, adalet üzere yaşayarak, nefsini terbiye edip onu dizginleyerek yaşarsa, varlıkların en şereflisidir. Yoksa, bırakın filozofların dediği gibi hayvan olmayı; “hayvandan da aşağı” tanımına layık olurlar. Bu ise Kur’an’ı Kerim’de geçen bir tanımlamadır. Hayvandan da aşağı yani “belhum adâl” demektir. İşte, belhum adâl olarak nitelendirilen bu sermaye sahipleri, bu küresel çetenin, rezil faaliyetlerinden sadece birisi.

Gavage yöntemiyle tokluktan ölen kazlar
Gavage yöntemiyle tokluktan ölen kazlar

Türkiye’de foie gras ve gavage yöntemi var mı?

Yukarıda da belirtildiği gibi 2004 yılından itibaren bu yasaklanmış bir metoddur. Ancak, dondurulmuş kaz ciğeri yani foie gras satışı yapılmaktadır. Yani üretimi değil ama üretimden sonra paketlenmiş hali Türkiye’de satılmaktadır.

Peki Kaz ciğerinin fiyatı ne kadar? 

Gavage yöntemi yasal olmadığı için de dolayısıyla ithal ürün kapsamında ve oldukça pahalıdır. Aslında mesele parası değil, o kaz ciğerini sana zorla yedirdiklerini düşün. Ondan sonra ye, tabi vicdanın el veriyorsa…

Foie Graz - Kaz eti fiyatı 2023
Foie Graz – Kaz eti fiyatı 2023
Doymak bilmeyen insan kılığındaki belhum adâl denilen insi şeytanlar; suya, toprağa, kısacası tüm canlılara zulüm etmeye devam ediyor. Bunu yaparken de biz aslında ıslah edicileriz diye de eklemeyi unutmuyorlar. Bu eti alıp yiyecekler, aslında önce aşağıdaki resme bakmalı, zaten o resimden sonra istese de yiyemez. Tabi gerçekten insan olarak kalabilmişse. Bilinmelidir ki bu vahşi besi yöntemleri sadece kazlara değil, tüm canlılara karşı uygulanıyor. Dünyada birçok ülke tarafından yasaklanan, Youtube tarafından bile reklam verilmeyen meşhur bir yiyecek belgeseli vardır. Bu belgeselin adı da; Food’tur.
Bizi Takip Edin
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore