Sadece Gerçek logo

Angara efsanesi: Bahadır Baykal’ın güzel kızı Angara

Angara efsanesi: Bahadır Baykal'ın güzel kızı Angara

Efsaneye göre hırçın Angara’nın Baykal’dan doğduğu yerde, zamanında Baykal adında bir Bahadır yaşarmış. Onun da Angara adında güzelliği dillere destan bir kızı varmış. Bahadır’ın 336 oğlu ve sadece bir kızı varmış. Bahadır Baykal sert ve acımasızlığı ile tanınırmış. Bahadır Baykal 336 oğlunu kışın buzlarla, baharda kar sularıyla mücadele ettirir, onların her daim çalışmasını istermiş. Diğer yönden tek kızı Angara’nın elini sıcak sudan soğuk suya sokmamasi için gayret gösterirmiş. Bir kızını, 336 oğluna değişmezmiş.

Bir gün Angara dağların arkasından bir şarkı duyar. Bu şarkı Yenisey’in şarkısıdır. Angara, Yenisey’in sesinden ve şarkı sözlerinden çok etkilenir ve görmediği Yenisey’e içten içe sevgi besler. Angara, Yenisey’in yakışıklığını ve güçlü kişiliğini de öğrenince bütün kalbiyle Yenisey’e âşık olur. Bahadir Baykal, kızının kendisinden ayrılmasını istememektedir. Angara’yı uzaktaki Yenisey’le değil, hemen yanı başında bulunan komşusu olan zengin ve yakışıklı irkut’la evlendirmek ister. Ancak kızının Yenisey’e aşık olduğunu ögrenir.

Bunu öğrenen Bahadır Baykal Angara’yı zapt u rabt altına almak ister. Baykal kızını sualtı krallığının en korunaklı yeri olan Kristal Saray’da göz hapsinde tutar. Angara, gece gündüz su tanrılarına ağlamaklı bir şekilde dua eder. Angara’nın haline acıyan tanrılar, ırmak ve nehirlere suyu bulanık hale getirmelerini emrederler.

Böylece Baykal’ın güzeller güzeli kızı Angara tutsak halden kurtulur ve kayalarla kaplı dar geçitten geçerek maşuğuna kavuşur. Çıkan gürültüden uyanan yaşlı Bahadır Baykal hemen kızının peşine düşer. Ancak genç kıza yetişmek mümkün değildir. Bunun üzerine Baykal, kızı Angara’nın Yenisey’e ulaşmaması için büyük bir kaya parçasını engel olarak önüne fırlatır. Ancak artk çok geçtir. Angara aşkına ulaşmak için çoktan yola koyulmuştur. Baykal’ın yaptıklarını kuşlar (martılar) Angara’ya iletir ve Angara hepsinden sakınarak ve korunarak Yenisey’e ulaşır. Böylece Angara, Yenisey’e kavuşur ve beraber Karadeniz’e doğru akmaya (kaçmaya) başlarlar. Efsanede geçen kaya parçası halen Angara’nın Baykal’dan doğduğu yerde bulunmaktadır. Halk dilinde “Şaman Taşı” olarak bilinmektedir.

Angara sayesinde Baykal’ın suyu devamlı temizlenmektedir. Bu sebeptir ki Baykal dünyanın en temiz gölüdür. Kışın Baykal’dan alınan 15-20 cm kalınlığındaki buz kütlesini bir kitabın üzerine koyduğunuzda kitabı rahatlıkla okuyabilirsiniz. Baykal bu kadar temiz olmasını güzel kızına yani Angara Nehri’ne borçludur.

Kaynak: Gökbörü’nün İzinde, Ahmet Taşağıl, Kronik kitap, Sayfa 38

 

Gelelim Bahadır Baykal şifresine…

İnstagram sayfamızda @sadecegercekorg Bahadır Baykal ve birçok şifrenin olduğu bir video paylaştık. Bahadır Baykal’dan kastımız. İki tanedir. Birincisi, Baykal gölünün şu anda topraklarında bulunduğu Rusya.
 
İkinci vurgumuz ise Angara şifresi üzerinden, Ankara’ya başkente, yani Türkiye’ye vurgu yapmaktı.
 
Peki ne amaçla!?
 

Herkes İstanbul ve çevresinde tehlike beklerken Ankara’yı gözardı etmektedir. Ayrıca sizlere daha önce Erzincan, Tokat ve Karabük hattının tehlikede olduğunu söylemiştim. Ve bu uyarım hâlâ geçerlidir. Bugün bile Bolu’da 4.8 civarında bir deprem oldu.

 

Havada, suda, toprakta ve tüm dünyada anormallikler artarak devam edecektir. Buna çok dikkat edin ve kendi önlemlerinizi almaya bakın.
 
Gelelim Rusya’ya…

Rusya’nın gözü Boğazlardadır. Antalya bildiğiniz Rusya olmuştur. Eski ve sıkı takipçilerimiz hatırlayacaktır. Kıyı şeritleri hakkında neler düşünüldüğünü İnstagram sayfamızda yazmıştık. Onun bağlantısını buraya koyalım da okumayanlar okusun, unutanlar da tekrar hatırlasın…

 

Tüm bunların yanında açıklanacak çok fazla şey var. Mesela Bahadır Baykal şifresini verdiğimiz videoda çok çok önemli şifreler var. Ama hakiki manada kimse çözüp de şu şudur diyemedi. Ama çok çok önemli geleceğin ayak sesleri var o videoda. İzlemek isteyenler aşağıdan izleyebilir.

Gönderinin fotoğrafını da 10 Ocak 2019’da Tokat Irmak kenarında ben çektim bu arada…

Bizi Takip Edin
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore