Sadece Gerçek logo

Değerli taşların eskiden kullanıldığı yerler ve amaçları

Değerli taşların eskiden kullanıldığı yerler ve amaçları

Değerli ve yarı değerli taşlar renk ve ışık saçarlar. Yerküreden gelmeleri onları spiritüel güç ve saflık sembolü olarak ilahi enerjiyle ilişkilendirir. Aralarından bazılarına şifa ve koruma güçleri atfedilmiştir. Yüzyıllar boyunca statü simgeleri olarak kullanılmışlardır. Şeffaf olanlar kehanet, kırmızıları ise şevk ve canlılıkla bağlantılıdır. Bazı taşlar doğum aylarıyla ilişkili görülmüştür ve kendilerine özgü çağrışımları vardır.

Topaz Taşı

 
Duyarlı bir taş olmakla tanınan topaz, sadakat, ilahi iyilik, dostluk, bağışlayıcılık ve sevgi simgesidir. Tıbbi açıdan, geleneklerde sinir çöküntüsünü giderdiği ve iştahı açtığı düşünülürdü.
 
Mavi topaz taşlı yüzük
 Mavi topaz taşlı yüzük
 

Kantaşı

 

Şifa taşı olarak bilinen kantaşı ilişkileri canlandırır ve arındırır. Kimi zaman da engelleri aşma ve cesaret vermede bir savaşçı taş olarak görülmüştür. Kantaşı kan rahatsızlıklarıyla savaşmada ve kanamayı durdurmada kullanılırdı.

 
 
Kan taşı
Kan taşı
 

Zümrüt

 

Rengiyle zümrüt verimlilik, ölümsüzlük, ilkbahar ve gençlik çağrıştırır. Mısırlılar ölüleriyle birlikte ebedi gençliği temsilen bir zümrüt gömerlerdi. Hristiyanlıkta inancın sembolü olan zümrüt halk inanışlarında da şifa taşı olarak karşımıza çıkar.

Zümrüt
 Zümrüt
 

Agat

 

Eski kültürler agatın, takanı görünmez kıldığına inanırlardı. Cesaret, uzun ömür ve bolluk simgesidir. Eskiden öküzlerin boynuzlarına iyi bir hasat için agat bağlanırdı.


 
Agat taşı
Agat taşı
 

Yakut

 

Bu değerli taş sevgi, cesaret ve canlılık simgesidir. Tutku gezegenleri olan Satürn ve Mars ile ilişkili tutulmuştur. Kraliyet ailesi bireyleri tehlike karşısında geçici bir kedere kapıldıklarında yakut takarlardı.

 
 
yakut taşı
Yakut taşı

Safir


Göksel ahenk, barış ve gerçeğin sembolüdür Hindu geleneğinde Satürn ve özdenetimle ilişkilendirilir. Bazı yerlerde kötülüğü uzak tuttuğuna inanılırdı.

 
 
Safir taşlı yüzük
Safir taşlı yüzük
 

Yeşim

 

Çinliler için yeşim Cennet taşıdır ve arılığı simgeler. Güneşle ilişkili bir Vang amblemi olarak, adalet, cesaret, ahenk ve ahlâkı saflığın da sembolüdür. Uğurlu sayılan yumuşak yeşim, cinsel yan anlamlar da taşır

 
 
Yeşim taşı
Yeşim taşı
 

Elmas

Saflık, gerçek ve sadakat sembolü elmas, nişan yüzüklerinde yaygın olarak kullanılır. Işıltısıyla Gür,eşle ilişkili tutulur Taşıyanın duygularını emdiğini ve ruhu temizlediğine de inanılır.

Elmas
Elmas

Opal

Opal, ilahi içgörü, dinsel adanmışlık ve sadakat sembolüdür. Romalılar opalin şimşek biçiminde Cennetten düştüğüne inanırlardı. Bazı kültürlerde kraliyet ailesinin üzerinde olduğu inancıyla “Göz Taşı” olarak adlandırılmıştır.
Opal taşı
Opal taşı

 

Ametist

 

Koruyucu ve spirütel bir taştır. Hristiyan kilisesinde piskoposlar ametist yüzük takar. İç huzuru getirdiğine ve taşıyanı sarhoşluktan koruduğuna da inanılmıştır.

 
 
Ametist taşı
Ametist taşı

Turkuvaz

Öteden beri kötülükten koruyucu bir uğur olduğuna inanılan turkuvaz cesaret, başarı ve doyum simgesidir Meksika’da bir güneş ve ateş sembolüdür. Tibetliler de onu kutsal bir değerli taş olarak görür.

 
 
Turkuvaz taşı
Turkuvaz taşı
 

Akik-Cornelian

 

Şifa veren, spiritüel ve yaratıcı niteliklerinden ötürü değer verilen cornelian dinsel sembol diliyle yakından ilişkilidir. Hazreti Muhammed’in mührü gümüş bir halka içinde oyulmuş bu taştan oluşmaktadır.

 
 
Akik taşı
Akik taşı

Kedi Gözü

Kaplan Gözü olarak da bilinen bu taş ıçgörü ve zihin açıklığının simgesi, bundan ötürü de meditasyonla ilişkilidir. Uğur getirdiğine, taşıyanı kötülüklerden koruduğuna inanılır.

 
 
Kedigözü taşı
Kedigözü taşı

Lacivert taşı – Lapis lazuli

 

Göksel sembolizmle yüklü mavi bir taştır. Güç. bilgelik ve ruhsal kuvveti temsil eder. Psişik yetenekler ve içgörüyü geliştirdiğine inanılır. Aynı zamanda bir dostluk taşıdır.

lapis lazuli
Lacivert taşı – lapis lazuli

Oniks

 

Kara taşlar koruyucu enerjileriyle ünlüdür. Geleneksel olarak oniks negatıviteyi savuşturmak için takılır ve duyarlığı artmış duyuları, özgüven ve spiritüel gücü simgeler. Evlilikte mutluluk ve içtenlikle de ilgili görülür.

 
 
Oniks taşı
Oniks taşı
 

Ay Taşı

 

Soluk ışıltısıyla Ay Taşı öteden beri Ay ve âşıklarla ilişkili görülmüştür. Bereketle ilişkisi Arap kadınların giysilerine bu taşlardan dikmelerinin nedeniydi. Aybaşı dönemlerini dengelemesiyle de bilinir.

 
 
Ay taşı
Ay taşı

Kristal

Saflık simgesi kristal büyüde önemli bir yer tutar. Kristal kürelerle iskarpinlere ilişkin halk masalları da buna dayanır. Enerjiyi saklayıp iletmesiyle kazandığı ün onu bir şifa ve meditasyon aracı haline
getirmiştir.

Kristal
Kristal

Granat

 

Bronz Çağından beri sevilen bir taş olan granat koruyucudur, negativiteyi uzaklaştırır, depresyona karşı korur ve cesaret verir Geleneksel olarak bir enerji, adanmışlık ve sadakat sembolü olduğuna da inanılmıştır.

 
 
Granat taşı
Granat taşı
 

Akuamarin

 

Eskiler deniz enerjisinin akuamarinde barındığına inanır, denizciler fırtınalarda korunmak için bu taşı takarlardı. Yaratıcılık, iletişim, özfarkındalık ve güvenle ilişkili tutulmuştur.

 
 
Akuamarin taşı
Akuamarin taşı
 

Peridot

Şan, kuvvet ve enerji simgesi olarak peridot Ağustos’ta doğanların taşıdır. Hawaii mitolojisinde volkan tanrıçaları Pele’nin gözyaşlarını temsil eder.

 
 
Peridot taşı
Peridot taşı
 

Doğum Taşları

 

Bazı taşlar yılın farklı aylarıyla ilişkilendirilir ve uğur getirdiklerine ya da bu aylarda doğanları etkilediklerine inanılır. Seçimler değişmekle birlikte aşağıdaki popüler bir sınıflandırmadır:


* Granat (Ocak)
* Ametist (Şubat)
* Akuamarin (Mart)
* Elmas (Nisan)
* Zümrüt (Mayıs)
* Ay Taşı (Haziran)
* Yakut (Temmuz)
* Peridot (Ağustos)
* Safir (Eylül)
* Opal (Ekim)
* Topaz (Kasım)
* Turkuvaz (Aralık)
 
 
Kaynak: Kathryn Wilkinson, Semboller ve İşaretler, Çev: Seda Toksoy, Alfa Yayınları, 1. Baskı, 2010 İstanbul, Sf. 42-43
Bizi Takip Edin
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore