Sadece Gerçek logo

BRICS ve küresel para sisteminde yaklaşan şok

BRICS ve küresel para sisteminde yaklaşan şok

22 Ağustos’ta, yani bugünden yaklaşık 2 buçuk ay sonra, 1971’den bu yana uluslararası finans alanında yaşanan en önemli gelişme açıklanacak. BRICS ve küresel para sistemindeki yenilikleri daha çok konuşacağız.

Bu gelişme, doların küresel ödemelerdeki rolünü zayıflatabilecek ve nihayetinde ABD dolarını önde gelen ödeme para birimi ve rezerv para birimi olmaktan çıkarabilecek önemli bir yeni para biriminin piyasaya sürülmesini içeriyor.

Bu sadece birkaç yıl içinde gerçekleşebilir.

Bunun nasıl gerçekleşeceği daha önce görülmemiş bir süreçtir ve dünya bu jeopolitik şok dalgasına karşı hazırlıksızdır.

Bu parasal şok BRICS adı verilen bir grup tarafından gerçekleştirilecektir.

BRICS kısaltması Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin ve Güney Afrika anlamına gelmektedir.

BRICS’in küresel rezerv para statüsü için oynadığı bu oyun dünya ticaretini, doğrudan yabancı yatırımları ve yatırımcı portföylerini dramatik ve öngörülemeyen şekillerde etkileyecektir.

BRICS sistemindeki en önemli gelişme BRICS üyeliğinin genişlemesiyle ilgilidir. Bu durum, genişleyen organizasyon için BRICS+ adının gayrı resmi olarak benimsenmesine yol açmıştır.

Halihazırda sekiz ülke resmi olarak üyelik başvurusunda bulunmuş, 17 ülke de katılmaya ilgi duyduğunu ifade etmiştir. Sekiz resmi başvuru sahibi şunlardır: Cezayir, Arjantin, Bahreyn, Mısır, Endonezya, İran, Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri.

İlgisini ifade eden 17 ülke şunlardır: Afganistan, Bangladeş, Belarus, Kazakistan, Meksika, Nikaragua, Nijerya, Pakistan, Senegal, Sudan, Suriye, Tayland, Tunus, Türkiye, Uruguay, Venezuela ve Zimbabve.

Bu listede gelecekteki BRICS toplantılarındaki kişi sayısını arttırmaktan daha fazlası var.

Suudi Arabistan ve Rusya’nın her ikisinin de üye olması halinde, dünyanın en büyük üç enerji üreticisinden ikisi tek bir çadır altında toplanmış olacaktır (ABD enerji alanındaki Büyük Üçlü’nün diğer üyesidir).

Rusya, Çin, Brezilya ve Hindistan’ın üye olması halinde, dünyanın kuru yüzeyinin %30’una ve ilgili doğal kaynaklara sahip, yüzölçümü bakımından dünyanın en büyük yedi ülkesinden dördüne sahip olursunuz.

Dünya buğday ve pirinç üretiminin neredeyse %50’si ve dünya altın rezervlerinin %15’i BRICS’te bulunmaktadır.

Bu arada Çin, Hindistan, Brezilya ve Rusya, toplam 3,2 milyarlık nüfuslarıyla ya da Dünya nüfusunun %40’ını barındırmalarıyla gezegendeki en yüksek nüfusa sahip dokuz ülkeden dördüdür.

Çin, Hindistan, Brezilya, Rusya ve Suudi Arabistan’ın toplam GSYH’si 29 trilyon dolar ya da nominal küresel GSYH’nin %28’idir. GSYH’yi ölçmek için satın alma gücü paritesi kullanılırsa, BRICS’in payı %54’ün üzerindedir. Rusya ve Çin dünyanın en büyük üç nükleer cephaneliğinden ikisine sahiptir (diğer lider ABD’dir).

Nüfus, yüzölçümü, enerji üretimi, GSYİH, gıda üretimi ve nükleer silahlar gibi her açıdan BRICS sadece bir başka çok taraflı tartışma topluluğu değildir. Batı hegemonyasına karşı önemli ve inandırıcı bir alternatiftir.

BRICS birlikte hareket ederek yeni çok kutuplu ve hatta iki kutuplu dünyanın bir kutbunu oluşturmaktadır.

Ağustos ayında yeni para biriminin piyasaya sürüleceği açıklandığında, para birimi boş bir alana düşmeyecek. Sofistike bir sermaye ve iletişim ağının içine düşecek. Bu ağ başarı şansını büyük ölçüde arttıracaktır.

BRICS ayrıca üyelerini birbirine bağlayacak bir fiber optik denizaltı telekomünikasyon sistemi geliştiriyor. Bu sistem BRICS Kablosu adı altında geliştirilmektedir. BRICS Cable’ın motivasyonlarından biri de ABD Ulusal Güvenlik Ajansı’nın mevcut kablo ağları üzerinden taşınan mesaj trafiği üzerindeki casusluk faaliyetlerini engellemek.

Doları terk etme arayışının arkasında ne var?

Bu sorunun yanıtı hiç de azımsanmayacak ölçüde, ABD’nin yaptırımlar yoluyla doları silah olarak kullanmasıdır.

2007-2014 yılları arasında birçok kez Hazine, Pentagon ve istihbarat camiasından ABD’li yetkilileri, dolar yaptırımlarının aşırı kullanımı ya da kötüye kullanılmasının, düşmanların yaptırımların etkisinden kaçınmak için doları terk etmelerine yol açacağı konusunda ABD’deki ulusalcılar, hükümetleri defalarca uyardı.

Böyle bir vazgeçiş yaptırımların etkisinin azalmasına, ABD’ye öngörülemeyen maliyetler yüklenmesine ve nihayetinde dolara olan güvenin çökmesine yol açacaktı. Bu uyarılar çoğunlukla göz ardı edildi. Şimdi bu tahminin birinci ve ikinci aşamalarına ulaştık ve tehlikeli bir şekilde üçüncü aşamaya yaklaşıyoruz.

ABD, İran gibi ülkeleri cezalandırmak için yıllardır yaptırımları kullanıyor. Ancak geçen yıl Ukrayna’yı işgal etmesinin ardından ABD ve müttefiklerinin Rusya’ya uyguladığı yaptırımlar önceki yaptırım rejimlerinin çok ötesine geçti. Daha önce benzeri görülmemişti.

Diğer pek çok ülke, belirli konularda ABD ile ters düşmeleri halinde sıranın kendilerine de gelebileceğini düşünmeye başladı. Ve bu korku, dolar sisteminden tamamen çıkma çabalarını büyük ölçüde hızlandırdı.

Bu arzu sadece Rusya gibi mevcut hedeflerle sınırlı olmayıp Çin, İran, Türkiye, Suudi Arabistan, Arjantin ve diğer birçok potansiyel hedef tarafından da paylaşılmaktadır.

BRICS+, küresel ödemeleri ve nihayetinde küresel rezervleri dolardan arındırmak için gerçekçi bir çaba ortaya koyuyor.

Yıllardır, doların çoğu insanın düşündüğünden daha uzun süre dünyanın önde gelen rezerv para birimi olarak kalacağını savundum.

Ancak aşağıda, yeni bir BRICS+ para biriminin dünyanın önde gelen rezerv para birimi olarak doların çöküşünü neden büyük ölçüde hızlandırabileceğini gösteriyoruz.

Daha önce düşündüğümden çok daha hızlı nasıl gerçekleşebilir? Okumaya devam edin.

Küresel Para Sisteminde Yaklaşan Şok Nasıl Gerçekleşir

Uluslararası mal ve hizmet ticaretinde bir değişim aracı olarak dolardan uzaklaşma yönündeki küresel arzu pek de yeni değil. Bugünkü fark ise, bunun oldukça kısa bir süre içinde bir tartışma konusu olmaktan çıkıp bir yenilik haline gelmesi.

Dubai ve Çin kısa bir süre önce Dubai’nin petrol ihracatı için Çin yuanını kabul edeceği bir anlaşma imzaladı. Buna karşılık Dubai de yuanı kullanarak Çin’den yarı iletkenler ya da mamul mallar satın alabilecek.

Suudi Arabistan ve Çin de benzer petrol karşılığı yuan anlaşmalarını tartışıyor ancak henüz kesin bir anlaşma yapılmadı. Suudi Arabistan’ın ABD ile uzun süredir devam eden petro-dolar anlaşması bu tartışmaları karmaşık hale getiriyor.

Çin ve Brezilya kısa bir süre önce, her ülkenin ticarette diğerinin para birimini kabul ettiği geniş tabanlı bir ikili para birimi anlaşmasına vardı. Bu arada, iki süper güç ABD’ye karşı ortaklaşa mücadele ederken Çin ve Rusya arasında büyüyen bir stratejik ilişki var. İki ülke arasındaki ticari ilişkide Rusya, Çin’in ürettiği mallar ve diğer ihracatlar için ruble ile ödeme yapabilirken Çin de Rus enerjisi, stratejik metaller ve silah sistemleri için yuan ile ödeme yapıyor.

Ancak tüm bu düzenlemeler, 22-24 Ağustos tarihlerinde Güney Afrika’nın Durban kentinde düzenlenecek yıllık BRICS Liderler Zirvesi Konferansı’nda duyurulacak olan yeni bir BRICS+ para birimiyle yakında ortadan kalkabilir.

Para birimi, üyeler arasındaki ticarette kullanılmak üzere bir emtia sepetine sabitlenecek. Başlangıçta BRICS+ emtia sepeti petrol, buğday, bakır ve küresel olarak belirli miktarlarda ticareti yapılan diğer temel malları içerecektir.

Yeni BRICS+ para birimi büyük olasılıkla günlük işlemlerde kullanılmak üzere kağıt banknotlar şeklinde olmayacaktır. Yeni BRICS+ finans kurumu tarafından tutulan izinli bir defter üzerinde, katılımcı taraflarca ödenmesi gereken veya borçlu olunan ödemeleri kaydetmek için şifrelenmiş mesaj trafiğine sahip dijital bir para birimi olacaktır. (Bu bir kripto para birimi değildir çünkü merkezi değildir, bir blok zinciri üzerinde tutulmaz ve onay olmadan tüm taraflara açık değildir).

BRICS çalışma gruplarından gelen son bilgiler, bu sepet değerleme metodolojisinin John Maynard Keynes’in 1944’teki Bretton Woods toplantılarında karşılaştığı sorunlarla karşılaştığı yönünde.

Keynes başlangıçta bancor adını verdiği bir dünya para birimi için bir emtia sepeti yaklaşımı önermişti. Buradaki zorluk, herhangi bir sepete dahil edilen küresel emtiaların tamamen değiştirilebilir olmamasıdır (diğer özelliklerin yanı sıra viskozite ve sülfür içeriği ile ayırt edilen 70’in üzerinde ham petrol çeşidi vardır).

Sonunda Keynes, bir emtia sepetinin gerekli olmadığını ve tek bir emtianın – altının – kolaylık ve tekdüzelik nedenleriyle bir para birimini sabitleme amacına daha iyi hizmet edeceğini gördü.

Tek tip değer saklama aracı olarak emtia sepetlerinin kullanışsızlığına dayanarak, yeni BRICS+ para biriminin bir altın ağırlığına bağlanması muhtemel görünmektedir.

Bu, dünyanın en büyük iki altın üreticisi olan ve altın rezervlerine sahip 100 ülke arasında sırasıyla altıncı ve yedinci sırada yer alan BRICS üyeleri Rusya ve Çin’in gücüne oynuyor.

Bu ve benzeri gelişmeler sıklıkla “doların rezerv para birimi olarak sonunun geldiği” şeklinde lanse edilmektedir. Bu tür yorumlar, uluslararası para ve döviz sistemlerinin gerçekte nasıl işlediğine dair bir anlayış eksikliğini ortaya koymaktadır.

Bu tür analizlerin neredeyse tamamındaki temel hata, ödeme para birimi ile rezerv para biriminin rollerinin birbirinden ayırt edilememesidir. Ödeme para birimleri mal ve hizmet ticaretinde kullanılır. Uluslar istedikleri ödeme para birimiyle ticaret yapabilirler – bu para birimi dolar olmak zorunda değildir.

Rezerv para birimleri (sözde) farklıdır. Bunlar esasen egemen ulusların ticaret fazlaları yoluyla kazandıkları tasarruf hesaplarıdır. Bu bakiyeler para birimi olarak değil, menkul kıymetler şeklinde tutulur.

Analistler doların önde gelen rezerv para birimi olduğunu söylediklerinde aslında kastettikleri şey, ülkelerin rezervlerini belirli bir para birimi cinsinden menkul kıymetlerde tuttuklarıdır. Küresel rezervlerin %60’ı dolar cinsinden ABD Hazine tahvillerinden oluşuyor. Rezervler aslında dolar cinsinden değil, menkul kıymetler cinsindendir.

Sonuç olarak, büyük ve iyi gelişmiş bir devlet tahvili piyasası olmadan rezerv para birimi olamazsınız. Dünyada hiçbir ülke büyüklük, vade çeşitliliği, likidite, takas, türevler ve diğer gerekli özellikler açısından ABD Hazine piyasasına yaklaşamaz.

Dolayısıyla başka bir para biriminin rezerv para birimi olmasının önündeki asıl engel, rezervlerin gerçekten yatırıldığı bir tahvil piyasasının olmamasıdır. Bu yüzden isteseniz bile rezerv varlık olarak Hazine tahvillerini yerinden etmek çok zordur. Yine, dünyada hiçbir ülke bu konuda ABD’ye yaklaşamaz.

Ancak işin ilginçleştiği nokta ve doların lider rezerv statüsünü neden daha önce düşünülenden çok daha hızlı kaybedebileceği.

Çünkü BRICS+ para birimi, Hazine piyasasını geride bırakma ve dünya sahnesinde Hazine tahvillerine neredeyse havadan meydan okuyabilecek derin, likit bir tahvil piyasası yaratma fırsatı sunuyor.

Kilit nokta, 20 ya da daha fazla ülkede aynı anda BRICS+ para birimi tahvil piyasası oluşturmak ve tahvilleri satın almak için her ülkedeki perakende yatırımcılara güvenmektir.

BRICS+ tahvilleri bankalar, posta ofisleri ve diğer perakende satış noktaları aracılığıyla sunulacaktır. Tahviller BRICS+ para birimi cinsinden olacak ancak yatırımcılar piyasa bazlı döviz kurları üzerinden yerel para birimi cinsinden satın alabileceklerdir.

Para birimi altın destekli olduğu için Brezilya ya da Arjantin gibi ülkelerdeki enflasyon ya da temerrüt riski taşıyan yerel enstrümanlara kıyasla cazip bir değer saklama aracı olacaktır. Özellikle Çinliler bu tür yatırımları cazip bulacaktır zira dış piyasalara girişleri büyük ölçüde yasaklanmış olup gayrimenkul ve yerli hisse senetlerine aşırı yatırım yapmaktadırlar.

Böyle bir piyasanın kurumsal yatırımcılara hitap etmesi zaman alacaktır, ancak Hindistan, Çin, Brezilya ve Rusya’da ve diğer ülkelerde BRICS+ cinsinden enstrümanlara aynı anda yatırım yapan perakendecilerin hacmi, BRICS+ para biriminde dünya ticareti yoluyla yaratılan fazlalıkları emebilir.

Kısacası, anında rezerv para birimi yaratmanın yolu, kendi vatandaşlarınızı istekli alıcılar olarak kullanarak anında bir tahvil piyasası yaratmaktır.

ABD ekonomik düzeni kuruluyor..

ABD benzer bir şeyi 1917’de yapmıştı. 1790-1917 yılları arasında ABD tahvil piyasası sadece profesyoneller içindi. Perakende piyasası yoktu. Bu durum Birinci Dünya Savaşı sırasında Woodrow Wilson’ın savaşın finansmanına yardımcı olmak için Özgürlük Tahvillerine izin vermesiyle değişti.

Her büyük şehirde tahvil mitingleri ve Özgürlük Tahvili geçit törenleri düzenlendi. Özgürlük Tahvili satın almak bir vatanseverlik görevi haline geldi. Bu çaba işe yaradı ve aynı zamanda finansı da dönüştürdü. Bu, sıradan Amerikalıların perakende yatırımcı olarak hisse senedi, tahvil ve menkul kıymet satın almaya başladığı bir dünyanın başlangıcıydı.

BRICS+ da bir tür Özgürlük Tahvili vatanseverlik modeli kullanırsa, gelişmiş piyasa desteğinin yokluğunda bile BRICS+ para birimi cinsinden uluslararası rezerv varlıkları yaratabilirler.

Tüm bu gelişmeler – altın destekli yeni bir para biriminin tanıtımı, ödeme para birimi olarak hızla benimsenmesi ve rezerv varlık para birimi olarak kademeli kullanımı – yıllar sürecek bir gelişimin ardından 22 Ağustos 2023’te başlayacak.

Doğrudan katılımcılar dışında dünya bu olasılığı çoğunlukla görmezden geldi. Bunun sonucunda uluslararası para sistemi birkaç hafta içinde altüst olacak.

Bizi Takip Edin
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore