Sadece Gerçek logo

Black Mirror gerçek mi oluyor? Dijital parada büyük biraderin gözetimi

Black Mirror gerçek mi oluyor? Dijital parada büyük biraderin gözetimi

Nakit para kalkarsa değil, kalkacak. Önümüzdeki yıllarda nakitsiz yaşama geçişe başlanacak. Zaten şu anda da kredi kartlarıyla temassız ödemeyle bunu iyice bize adapte ettiler. Ancak şu anda bir fark var. Kredi kartlarının yanında nakit para sirkülasyonu da devam etmekte. Nakit para insan için son özgürlük halkasıdır. Onu da bencil ve aptal insanoğlu kendisi teslim edecek. Ne için edecek!? Çünkü bas geç, temassız ödeme gibi hızlı ve günümüzde hızlı ama moron gibi yaşanan dünya için daha ideal.

Çünkü insanların durup düşünecek zamanları bile yok. Zamanı olanların çoğu da düşünecek bile kapasitesi kalmamış durumda. Nakit insanın mahremidir. Yaptığın yardım, alışverişin bir yere kadar takip edilir. Ama dijital para öyle değildir. Sakız bile alsan, sistem tarafından bilinecek, takip edilebilecek. Üstelik anlık ve müdahaleye açık olarak.

Müdahaleye açık ne demek? Black Mirror dizisinin bir bölümünde insanların sosyal skoru vardı, bu skor onların seyahat özgürlüğünü, alışveriş bütçesini ve daha birçok şeyi yapmalarını engelleyen veya imkan tanıyan bir skordu. Skorun düşükse, işten kovulman, uçakla seyahat edememen gibi olaylar işleniyordu. İşte nakit kalkarsa, seni sanal paraya hapsettiklerinde olacak ve kaçınılmaz son budur. Yani köleleşmendir.

Köleleşmenin adımları nasıl ilerleyecek?

Şimdi bunun aşama aşama nasıl yapılacağına değinelim. Uzun süredir kredi kartlarıyla nakitsiz yaşama evresi işledi. Nakitten vazgeçin diye kredi kartıyla alışverişte bonuslar, indirimler, kampanyalar havada uçuştu. Bu sinsi planın bir parçasıydı, alışkanlık oluşturmak. İnsanları bir şeye alıştırdıktan sonra, onu senin zorla yaptırmana gerek yok, insanlar bunu kendi talep edecektir.

Kredi kartından sonra kripto paraları devreye soktular. Oyna-kazan sistemiyle çalışan oyunları piyasaya sürdüler. Sanal dünyadan, sanal parayla arsa, ev sattılar. Küresel baronlar bunu yaparken gerçek arsaları dünyada toplamaya başladı.

Ben dijital paralara ya da kripto paralara asla karşı değilim. Ancak nakit bırakılır ve tamamen dijital paraya geçilirse, işte asıl tehlike burada başlar.

Çünkü tamamen dijital sistem, tamamen denetime açık bir sistem demektir. Otorite direkt olarak nakite el koyamaz ama dijital varlıkları engelleme ve elinden almak tek bir tuşa bakar. İşte otoritenin yani devletlerin elinde bu koz olursa, sana para vermeme tehdidiyle, seni sistem dışı ilan etme şantajıyla sana her istediğini yaptırabilir. Mesela bilmem kaç tane Covid iğnesini saplatabilir. Ya da ileride münasip bir yerine ödeme yöntemi olarak çip kullanılacak diyerek, dolaylı olarak çip taktırabilir. Yapabilir, edebilir dememe bakmayın. Bunlar zaten 2030’a kadar yapılacak küresel ajandadır.

Paris İklim anlaşması ve Türkiye’nin gündemindeki iklim kanunu

Paris İklim Antlaşması’na göre zaten istesek de ileride kağıt para kullanamayız. Çünkü gün gelecek kağıt paranın ham maddeleri boşa tükettiği söylenecek. Pamuk, keten ve birçok kimyasal maddeyi kağıt para üretmek için boşa harcıyor, dünya kaynaklarını böyle boş şeyler için harcamak yerine, malzeme harcanmayan, daha hızlı ve teknolojik olan dijital paraya geçmek daha çevreci ve daha mantıklı diyecekler. Ve bunu da yeni anayasa taslağı ile ve iklim kanunu ile yasal bir çerçeveye sokacaklar.

Bunlar küresel ajandadır. İktidar değişse de bu politikalar değişmez. Zira muhalefeti de onlar oraya getirdi. İYİ parti’nin bile nakitsiz toplum projesi vardır ve adı da “ARTAGAN” olarak basına tanıtılmıştır. Yani mışıl mışıl uyuyan, saçma salak programları izleyen, kendini geliştirmeyen, kendinden başkasını düşünmeyen, bencil toplumun kafasına balyoz gibi inecek bu gerçekler.

Paris İklim Antlaşması ile birlikte, basılı eserlerin de mevcudiyeti azaltılacak. Yani herkes kafasına göre basılı kitap çıkaramayacak. Çünkü basılı eserleri tahrif etmek, sansürlemek hem zor hem de zahmetli bir iştir. Ama bu eserler internet ortamında her türlü sansürlenebilir, içeriği değiştirilebilir. Bunu zaten Covid salgın tiyatrosunda doğruları konuşanlara yaptıkları sansürde hepimiz gördük. Bu yeni sayfamızın açılma sebebi bile bu sansür sebebiyledir. Özetle dijital para güzel olsa da tek başına çok tehlikelidir. Nakit ve dijital para birlikte kullanılmalıdır.

Bizi Takip Edin
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore