Sadece Gerçek logo

Evlilik görüşmesi öncesi 10 altın tavsiye

Evlilik görüşmesi öncesi 10 altın tavsiye

Evlilik görüşmesi öncesi bazı tavsiyeler konusunda şunları söyleyebilirim. Evlilik için görüşeceğiniz adaylara dair mutlaka öncelikli kriterleriniz olmalı. Bunlar ne yalın duygucu, ne yalın akılcı olsun. Akıl ve duygusallık arasında bir denge kurun. Çünkü insan her zaman duygusal olmadığı gibi akılcı da kalamaz.

Tecrübeyi mutlaka hesaba katın; tecrübeli insanlarla ön görüşme yapmadan değil son adımı, ilk adımı bile atmayın! Son karar aşamasına geldiğinizde geri dönemezsiniz. Yani büyüklerinize, bu konulardan anlayan kişilere danışın.

Anne-babanın ne dediği önemli değil, her şey bana bağlı ukalalığının faturası ağırdır. Anne-baba sizi birçok kişiden daha iyi tanır. Size ve ailenize uygun olacak eş adayını, onlar bağımsız ve senin gibi duygusal zaafa düşmedikleri için daha iyi ölçüp tartarlar.

İlmî, fikrî, entelektüel birikimden önce kişilik, ahlak, dil, üslup hususiyetlerini araştırın. Çünkü bilgi öğrenilebilir bir şey. Ancak ahlak, üslup gibi mevzular karakterle alakalıdır. Karakter ise çok zor değişir. Onu ancak manevi terbiye düzeltebilir. Bunu da bir eş adayı değil, gönül doktorları olan alimler yapabilir. Tabi kişi bunu gerçekten isterse.

Evlilik temelde ev içi bir ilişkidir. Eş adayının İslamî, kültürel ya da sosyal aktivitesinden önce ev içi tutum ve karakteriyle ilgili sorularınız olmalı.

Siz onun çalışma arkadaşı değil, özel bir yakını olacağınıza göre “Bu kimsenin yakınlarıyla ilişkisi nasıldır?” sorusu, “bu kimse toplumda nasıl biridir?” sorusundan daha öncelikli olmalıdır.

Şunu unutmayın, duygudan çok İslam için dava evliliği yapmak derdinde olanların, yanlış evlilikleri çökmeye başladığında önüne ne dava ne idealler kalıyor; bilakis evliliğin çöküşü derin psikolojik bir çöküşü de tetikliyor, ki bunun ardından birçok eşte İslam’a olan bağlılık da zaafa uğruyor

Evlilik ince elenip sık dokunulması gereken bir mevzudur. Zamanımızın riyakâr, iki ayaklı ama kalbi taş kesilmiş, insan kılıklı şeytanların dolu olduğu bir zaman olduğunu da hatırlayarak adım atmalı. Sadakat, ahlak, namus ve vicdan gibi değerlerden uzak olanlardan, uzak olmalıyız

Bizi Takip Edin
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore