Sadece Gerçek logo

Tasavvufta Üveysilik: Mürşidsiz manevi yolculuk

Tasavvufta Üveysilik Mürşidsiz manevi yolculuk

Üveysilik tasavvuf ile ilgili bir terimdir. Bir insan irşad olmak, yani nefsinin terbiyesi için bir mürşidin, talebesi yani müridi olur. Ancak kamil bir mürşid bulamayanlar veya yaşadığı dönemde mürşid olmayanların geçmişte yaşamış mürşidlerden birisine bağlanmasına ve onun müridi olmasına Üveysilik denir.

Bunun için niyet etmeli ve iki rekat namaz kılmalı ve bir Fatiha okuyarak sevabını, bağlanmak istediğin mürşidin ruhuna göndermelidir. Bununla birlikte o mürşidin maneviyatı düşünülür. Birkaç gün içinde o mürşidin talebesi yani üveysisi olursun. Ya da seni hakiki ve günümüzde yaşayan bir mürşide de rüya yoluyla gönderebilirler. Ancak bunun iyi tetkik edilmesi de gerekir. Zira bir kez görülen rüya delil olarak sayılamaz.

Üveysilik adını ise Üveys veya Veysel Karani adıyla bilinen büyük alimden almıştır. Üveys yani Veysel Karani, hasta annesinden Peygamberi en azından bir kez görmek için izin almış, ancak dünya gözü ile görmek nasip olmayınca, Yemen’e geri dönmüştür. Anne sözü dinlemesi ve Peygamberi görmeden ona bağlanıp sevmesi ise Peygamber hırkasının ona nasip olmasını sağlamıştır. Vefatından önce Peygamber efendimiz hırkasının Veysel Karani’ye götürülmesini vasiyet etmiştir. Düşünün ki Hz. Ebubekir, Ömer, Osman, Ali gibi yiğitler varken hırkaya o sahip olmuştur. Özetle Üveysilik; görmeden, sevmek ve bağlanmak yoludur.

Üveys zikri dağıtanlara dikkat edin

Yine bu kadar açıklamadan sonra bazı şarlatanlar Üveys zikri diyerek piyasaya çıkıp din tacirliği yapmakta, tarikat ve tasavvufun adını kirleterek kendisine ikbal ve para devşirme gayretindeler. Bunların bir de Vahdet-i Vücud’u savunan ama bunu dinden çıkaracak şekilde anlatıp savunanları var. Bu zümrelere de dikkat edin. Her şeyden önce öğrenilecek şey ehli sünnet vel cemaatin ne olduğu ve inanç esaslarının ne olduğudur. Onları bilen kolay kolay sapmaz. Bir sapığın elinde de oyuncak olmaz. Üveys zikri diye piyasaya çıkan kişilerden koşarak uzaklaşın. Onlar şarlatandır.

Bizi Takip Edin
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore