Sadece Gerçek logo

Sri Lanka Ekonomik Krizi: Sebepleri ve Sonuçları

Sri Lanka Ekonomik Krizi Sebepleri ve Sonuçları

Sri Lanka, bu küçük ülke tarihte önemli bir yere sahip. Hz. Adem ve Hz. Havva yasak meyveyi yemelerinden sonra dünyaya indirilmişlerdir. Ancak indirildikleri yerler farklıdır ve Hz. Adem’in tekrar Hz. Havva ile tekrar kavuşmak ve Allah’ın hatasını affetmesi için üç yüz yıl civarında ağlayıp tövbe ettiği rivayet edilir. Hz. Adem bugün Sri Lanka diye bilinen Hindistan’ın güney kısmında, o zaman Seylan adası denilen adaya indirilmiştir.



Sri Lanka’da Adem Tepesi diye bir yer bulunmaktadır ve oradaki Budistler, Hristiyanlar ve Müslümanlar tarafından kutsal sayılmaktadır. Yine rivayetlere göre Hz. Havva’da bugünkü Suudi Arabistan’ın Cidde kentinin sahil kısmına indirilmiştir. Yaptıkları tövbenin kabul olmasından sonra da Allah onları, hacıların çıktığı Arafat dağında tekrar buluşturmuştur. İşte Sri Lanka’nın tarihi önemi buradan gelir.

Sri Lanka’da DAEŞ saldırısı

21 Nisan 2019 günü Paskalya ayini sırasında kilise ve oteller patlatılmış, bu saldırılar sonucunda da 321 kişi hayatını kaybetmiş, 500’den fazla kişide yaralanmıştı. Saldırıyı DAEŞ/ISIS üstlenmişti. Bu saldırı sonrasında Sri Lanka halkı DAEŞ sebebiyle Müslümanlara ve İslam’a karşı saldırgan bir tavır içine girişmişlerdir.

DAEŞ Sri Lanka

Yapılan saldırılar sonrası Sri Lanka hükümeti; DAEŞ’i ülkelerinden gitmesi konusunda açıkça uyardı. Sri Lanka polisi ise DAEŞ sempatizanları ve hücre evlerine baskın düzenlemeye başladı. Polis baskınlarından sonra DAEŞ, bir intihar saldırısı resmi yayınladı ve üç DAEŞ militanının intihar yeleklerini patlatmadan önce güvenlik güçleriyle çarpıştığını iddia etti.



Peki DAEŞ, IŞİD ya da ISIS kimdir, neye inanır? Daha önceden de böyle bir örgüt var mıydı? İşte bu konular için IŞİD Haricidir adlı yayınımızı okuyabilirsiniz.

IŞİD, Harici bir örgüttür

Sri Lanka’da isyan ve iç savaş denemesi

Tüm bu yaşananlardan sonra Sri Lanka halkının İslam ve Müslamanlara karşı tavrı saldırganca olmuştur. Öyle ki Müslümanlara ve camilere saldırılar başlamıştır. Bu noktadan sonra tam bir kargaşa ortamı yaşanan Sri Lanka’da olanlar hakkında Türkiye medyasında pek bilgi ve haber yoktur fakat Sri Lanka, Nisan ayından bu yana kaynayan kazan durumundadır. Şimdi sizi Sri Lanka’da çıkan isyan sonucunda yaşanan saldırıların bir kısmını gösteren görsellerle sizi başbaşa bırakıyoruz.

Sri Lanka eylemleri, Kur'an yakma

Görüntüler Sri Lanka’nın Kiniyama bölgesindeki Abrar Camii’nden. Kuran’ın nüshaları yakıldı ve cami saldırıya uğradı.

Sri Lanka eylemleri, Kur'an yakma

Üstelik bilinmelidir ki bu saldırı bir seferlik değil. Abrar Camii’ne yapılan bu saldırı yaklaşık bir ay önce gerçekleşti.

Sri Lanka camii saldırısı

Yine yaşanan olaylar ve Müslümanlara yapılan saldırılar nedeniyle, sosyal medya ve mesajlaşma uygulamaları Negombo’daki etnik şiddet nedeniyle SriLanka’da tekrar engellendi; Facebook, WhatsApp, YouTube, Instagram, Snapchat, Viber şu anda ağ verilerine göre devam eden olaylar nedeniyle yasaklandı.

Sri Lanka sosyal medya yasaklama

Sri Lanka hükümeti, Negombo’da sokağa çıkma yasağı getirdi ve Negombo’da etnik Sinhalese yani Hintliler ile Müslüman gruplar arasındaki çatışmaların ardından Facebook, WhatsApp, Instagram, YouTube, Viber ve Snapchat’e erişimi engelledi. Polis isyandan sonra durumu kontrol altına aldı. Sri Lanka’nın Kurunegala bölgesinde isyandan bazı kareler. Fotoğraftaki Rotary Klubü ise dikkat çekici bir başka detay.

Sri Lanka Rotary Klübü

Sri Lanka’daki yerel kaynaklara göre, Kurunegala bölgesinde ve çevresinde bugüne kadar yaklaşık altı camiye saldırıldı. Bu saldırılar yaklaşık bir ay öncesine ait görüntülere ait.
Sri Lanka cami saldırıları
Kurunegala’da ve Kottampitiya’da Müslümanların en az 17 dükkân ve 50 evi saldırıya uğradı. Yaklaşık üç hafta öncesine kadar Sri Lanka’da durumlar böyleydi. Bu isyanlar sırasında iki Müslüman’ın da öldüğü gelen bilgiler arasında. Şu sıralar bölgeden saldırı ve şiddet haberleri gelmese de ülkede yaşanan gerilim hat safhada. İsyanlar sırasında birçok işyeri ve ev zarar gördü. İsyancı çeteler, bu esnada bir fabrikayı da ateşe verdiler. Dünyada birçok bölgede olduğu gibi Sri Lanka’da da iç savaş isteyenlerin istediği görüntüler yaşanıyor.

 

Hepsi ve daha fazlası için: https://www.sadecegercek.net

Bizi Takip Edin
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore